Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Моловете в София губят наематели

За тримесечието отчитат 90% заета квадратура
Свободните площи на “Витошка” са под 5%, магазини плащат наем от 46 евро за квадрат
В страната на 1000 жители се падат 100 квадратни метра търговски площи, а в София на същия брой хора – 276 кв. м.

Моловете в София губят наематели, показват данни на консултантската компания Forton за третото тримесечие на 2016 г. Заради освободените магазини на веригите Carrefour и Piccadilly търговските центрове отчитат спад на заетостта до 90% през юли, август и септември тази година при средни нива 93-95% за същия период на 2015 г. Експерти на компанията смятат, че спадът ще е временен.

“Оттеглянето на Carrefour и свиването на мрежата на Piccadilly отвори място за техните конкуренти, както и за нови наематели в търговските центрове”, коментира Росен Генев, мениджър “Търговски площи”. Той дава за пример влизането на Lidl в Sofia Ring Mall, както и обявеното намерение на Billa да заеме мястото на Piccadilly в Serdika Center. Piccadilly от своя страна се очаква да влезе на освободената от Carrefour площ в Paradise Center. Все още няма яснота какви наематели ще влязат на мястото на Carrеfour в The Mall на Цариградско шосе.

Липсата на новозавършени проекти задържа обемите на търговските площи на ниво от 718 000 кв. м. В страната на 1000 жители се падат 100 кв. м площи, а в София на същия брой хора – 276 кв. м. Очаква се тези показатели да се променят в следващите години с отварянето на големи мултифункционални проекти в столицата, в които се планират и търговски зони. Турският инвеститор Garanti Koza анонсира две подобни концепции – Grand Canyon и Sofia Square, всяка от които ще включва по 35 000 кв. м търговски части. Приключването на проектите се планира съответно за 2019 г. и 2020 г.

Наемите на топ местата в моловете в София стигат до 28 евро/кв. м месечно, брокери предвиждат те да растат още. За локации на втори план се плаща между 12 и 16 евро/кв. м месечно.

Столичният булевард “Витоша” остава атрактивен за наемателите въпреки липсата на подходящи свободни площи. Интересът задържа наемите до 46 евро/ кв. м месечно за магазин с площ до 150 кв. м, а свободните площи на най-скъпата улица в България са под 5%.

Интерес
11% повече сделки с жилищни имоти

11% повече сделки с жилищни имоти в София, Пловдив, Варна и Бургас през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на 2015 г. отчита компанията AG Capital. Пред “Труд” Калоян Богданов, мениджър маркетинг, обяви, че около 20% от българите купуват имоти с цел инвестиция, а продавачите са готови на отстъпки до 20% от цената на жилището, особено ако бързат със срокове за продажба или имотът им стои за продажба доста време.

“15% от купувачите търсят жилища за над 100 000 евро”, коментира още Богданов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.