Момичета си слагат ботокс още на 20

Меган Фокс си слага ботокс за първи път на 20 и няколко години, но казва, че никога не го е правила.

За няколко бръчици по-малко

Актриси отричат да го ползват, но мимиката ги издава

В САЩ е разрешен от 18 до 65 г.

Кремове, маски, апарати - цялата индустрия за красота е впрегната в задачата да се запази младостта. Най-ефективното средство в борбата с бръчките все още остава ботоксът. Поставянето му е толкова рутинна процедура в днешно време, че желаещите да опънат лице могат да прескочат буквално в обедната почивка, за да ги “боднат”.

“Познавам момичета, които са само на 20 години и си инжектират ботокс - възмущава се актрисата Салма Хайек в интервю. - Една от тях ми каза: “Ако убия мускулите си сега, после няма да имам бръчки”. Представяте ли си какво им е в главите?”

Справедливият гняв на холивудската звезда е разбираем: самата тя, по собствено признание, не е прибягвала до инжекции и няма да го направи, защото те обездвижват лицето. Много актриси са съгласни с нея: как да играят, ако не могат да контролират собственото си изражение? Друг е въпросът, че повечето не са искрени и вече имат опит с използването на ботокс.

Дженифър Анистън отрича да си слага ботокс, но може би не е съвсем искрена.

Днес “аудиторията” на клиниките за пластична хирургия става все по-млада и нараства. Според Американското дружество на пластичните хирурзи от 2000 г. броят на процедурите за инжектиране на ботокс се е увеличил със 750%. През 2019 г. има 64% увеличение на броя на пациентите под 30 години, търсещи ботокс или други инвазивни процедури.

“Първоначално хората се страхуваха от инжекциите за красота. Сега, когато има много информация за тях, няма страх - казва Зипора Шайнхаус, дерматолог от Бевърли Хилс. - Днес младите момичета отиват в клиники за профилактика на бръчките, без да чакат да се появят гънки. И е правилно.”

Наистина ли? Ботоксът е препарат, който съдържа инактивиран ботулинов токсин. Инжектирането на разтвора в различни мускулни групи на лицето (в областта на челото, очите или назолабиалната гънка) води до трайна релаксация на съответните мимически мускули, поради което бръчките в зоната на инжектиране изчезват или намаляват. Американската администрация по храните и лекарствата ограничава периода, за който може да се използва: от 18 до 65 години.

На каква възраст?

На 60 Деми Мур изглежда млада и несъмнено заслуга за това имат дерматокозметолозите.

Всеки ден мускулите на лицето правят повече от 15 000 движения, в резултат на което до 20-годишна възраст се образува тънка, но вече забележима мрежа от мимически бръчки на челото, между веждите, около очите. При пациенти с повишена мимическа активност въвеждането на ботокс в ранна възраст позволява да формират навика да не се мръщят или да не набръчкват челото си, като по този начин се предотвратява образуването на бръчки.

Лекарите правят сравнение с лист хартия: ако се огъне и след това се изправи, линията на сгъване ще бъде видима, но ако листът изобщо не е сгънат, тогава няма да е необходимо нищо да се изправя. Същото е и с кожата: ако обездвижите мускулите в зоната, където е най-вероятно да се образуват бръчки, значително ще забавите появата им.

Според експерти жените започват да прибягват по-масово до ботокс през 30-те си години. Те не бива да се боят от това лицето им да заприлича на маска, защото съвременните дозировки на препарата са значително по-малки и техниките за въвеждането му са усъвършенствани, уверяват дерматолози. В същия момент предупреждават, че към инжекциите не бива да се прибягва по-често от веднъж на три месеца.

Съществува мнение, че инжектирането на ботокс не трябва да започва след 40-годишна възраст, когато вече има дълбоки гънки и склонност на тъканите към оток. Всичко е индивидуално, казват специалисти. Инжекциите с ботулинов токсин могат да се използват за нежно повдигане на горната трета на лицето, повдигане на увисналия клепач и коригиране на линията на веждите.

Привикването: мит или реалност

Мег Райън прекали с постиженията на съвременната козметология и превърна лицето си в маска.

Има мнение, че ботоксът води до привикване и с течение на времето може да са необходими все повече и повече инжекции, за да се постигне желаният ефект. По-скоро трябва да говорим не за привикване, а за намаляване продължителността на ефекта от инжекциите, казват лекари. Този проблем може да се реши чрез замяна на един препарат с друг.

Мит е, че мускулите под въздействието на ботокс атрофират и “увисват” след като отмине ефектът на лекарството. Това не е вярно, опровергават специалисти. Ботулиновата терапия блокира предаването на нервно-мускулния импулс, което предотвратява интензивната мускулна контракция и съответно набръчкването на кожата, но не нарушава кръвоснабдяването на мускула и не влияе неблагоприятно на мускулния тонус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица