Момиче в Тексас почина от инфекция с амеба

Снимка: Уикипедия

10-годишно момиче е починало вследствие на инфекция от "изяждаща мозъка" амеба в американския щат Тексас, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на информация от семейството и училището на детето.

Инфекцията е настъпила, след като момичето се е къпало в местната река Бразос и езерото Уитни. Десетгодишната Лили Мей Евънт получила главоболие на 8 септември, последвано от треска. След като била хоспитализирана, лекари открили рядко срещана и агресивна амеба в организма й. Властите в Тексас потвърдиха пред местните медии, че момиченцето е получило инфекция, причинена от амебата Naegleria fowleri, която вирее в сладководните и топли води на езера и реки през лятото, както и в геотермални извори и лошо поддържани басейни.

Въпросната амеба се среща в сладководни басейни в Тексас и другаде в САЩ. Случаите на подобни инфекции са изключително редки, обяснява говорител на здравните власти. Амебата N. fowleri прониква през ноздрите и стига до мозъка, предизвиквайки първоначално силна мигрена, повишаване на телесната температура и повръщане, а след това световъртеж, летаргия, объркване и халюцинации.

Коментари

Задължително поле