Не пускат на училище 18 деца заради етнически и социални причини 50 от подлежащите на обучение са върнати в клас в Търговищко след проверки

Постоянен арест за младежа изнасилил и задушил старица в Бяла черква 18-годишният Димитър Георгиев, който посягал и на други самотни жени, искаше да бъде пуснат под домашен арест

Бременната Меган с вталена рокля на Британските модни награди (СНИМКИ)

Четат показанията на най-пострадалите от Хитрино

Кралев откри ледена пързалка на „Юнак“

Катастрофа блокира Околовръстното на Пловдив

Обновено за 4 млн. лв. училище отваря врати в Търговище 10 млн. лв. са инвестирани в образователни звена в града

Всеки трети българин ще отдели от 100 до 200 лв. за подаръци Повечето ще заложат на модни артикули

ГДБОП разби престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

Български шофьор загина в катастрофа с тирове в Италия (ВИДЕО)

Може ли да имаме повече от един трудов договор едновременно

Студенти отбелязват празника си в Пампорово и догодина

Строителите на мирен протест Изкарват 1000 машини на Цариградско шосе в София, няма да пречат на гражданите

Благотворителен календар на Fibank подпомага българския спорт

Център „Алеф” поставя начало на музейна сбирка „Историята на еврейската общност в България“

Момиче извоюва от британски съд право да замрази тялото си, след като почине от рядка форма на рак

Момиче от Англия спечели правото да замрази тялото си след запитване към британския Върховен съд малко преди да почине от неизлечима болест, съобщава AFP.

Четиринайсетгодишното момиче от Лондон се свързало със съдията и обяснило, че иска шанса да „живее по-дълго“ след като страда от рядка форма на рак.

Тя решила да се подложи на креоника – процес на нискотемпературното запазване на хора, чийто живот не може да бъде поддържан от съвременната медицина, с надеждата, че в бъдеще ще бъде възможно лечението и съживяването им.

„Аз съм само на 14 години и не искам да умра, но знам, че ще умра. Мисля, че да бъде креогенно замразена ми дава шанса да бъда събудена и излекувана дори и да е след стотици години“, написало момичето до съдията.

Момичето започнало правни действия, за да поиска майка му, която подкрепяла желанията на детето, да бъде единственият човек, на когото да е позволено да взима решения относно разпореждания с тялото му.

Родителите на момичето са разведени, а бащата на детето силно възразявал на плановете на дъщеря си.

Съдия Питър Джаксън уважил желанието на момичето след частно изслушване във Върховния съд на Англия и Уелс в Лондон.

Когато момичето починало през октомври, тялото му било транспортирано в САЩ и било креогенно замразено. Случаят не бил съобщен досега, защото такова било желанието на момичето, което също поискало никой от замесените да не бъде идентифициран.

Джаксън каза, че неговото решение е базирано върху конфликта на родителите на момичето и на най-добрата възможна развръзка на благосъстоянието на детето. „Не е изненада, че това запитване е единствено по рода си – не само в нашата държава, а където и да е било по света. То е пример за новите въпроси, които науката повдига в закона – вероятно най-вече във законите на семейството“, каза той.

Съдията описа случая като „трагична комбинация“ от детска болест и семеен конфликт и приветства „зрелия начин“, по който то е подходило към ситуацията.

За последните осем години от живота си момичето не е имало контакт очи в очи с баща си, който бил загрижен за цената и последствията от замразяването на дъщеря си. Креогенното замразяване е изключително скъпо и това притеснило бащата – дори най-простата форма, която момичето избрало струва 37,000 паунда.

„Дори и третирането да е успешно и тя да бъде съживена, нека кажем след 200 години, тя може да не открие никакви роднини и може да не помни нищо“, казал бащата на съдия Джаксън.

Позицията на бащата в крайна сметка се променила, защото в края на делото той уважил желанието на дъщеря си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.