Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 9 декември 2019

На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

Момиче извоюва от британски съд право да замрази тялото си, след като почине от рядка форма на рак

Момиче от Англия спечели правото да замрази тялото си след запитване към британския Върховен съд малко преди да почине от неизлечима болест, съобщава AFP.

Четиринайсетгодишното момиче от Лондон се свързало със съдията и обяснило, че иска шанса да „живее по-дълго“ след като страда от рядка форма на рак.

Тя решила да се подложи на креоника – процес на нискотемпературното запазване на хора, чийто живот не може да бъде поддържан от съвременната медицина, с надеждата, че в бъдеще ще бъде възможно лечението и съживяването им.

„Аз съм само на 14 години и не искам да умра, но знам, че ще умра. Мисля, че да бъде креогенно замразена ми дава шанса да бъда събудена и излекувана дори и да е след стотици години“, написало момичето до съдията.

Момичето започнало правни действия, за да поиска майка му, която подкрепяла желанията на детето, да бъде единственият човек, на когото да е позволено да взима решения относно разпореждания с тялото му.

Родителите на момичето са разведени, а бащата на детето силно възразявал на плановете на дъщеря си.

Съдия Питър Джаксън уважил желанието на момичето след частно изслушване във Върховния съд на Англия и Уелс в Лондон.

Когато момичето починало през октомври, тялото му било транспортирано в САЩ и било креогенно замразено. Случаят не бил съобщен досега, защото такова било желанието на момичето, което също поискало никой от замесените да не бъде идентифициран.

Джаксън каза, че неговото решение е базирано върху конфликта на родителите на момичето и на най-добрата възможна развръзка на благосъстоянието на детето. „Не е изненада, че това запитване е единствено по рода си – не само в нашата държава, а където и да е било по света. То е пример за новите въпроси, които науката повдига в закона – вероятно най-вече във законите на семейството“, каза той.

Съдията описа случая като „трагична комбинация“ от детска болест и семеен конфликт и приветства „зрелия начин“, по който то е подходило към ситуацията.

За последните осем години от живота си момичето не е имало контакт очи в очи с баща си, който бил загрижен за цената и последствията от замразяването на дъщеря си. Креогенното замразяване е изключително скъпо и това притеснило бащата – дори най-простата форма, която момичето избрало струва 37,000 паунда.

„Дори и третирането да е успешно и тя да бъде съживена, нека кажем след 200 години, тя може да не открие никакви роднини и може да не помни нищо“, казал бащата на съдия Джаксън.

Позицията на бащата в крайна сметка се променила, защото в края на делото той уважил желанието на дъщеря си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.