Момиче от Галиче стана посланик на Швейцария у нас за ден

Страната на часовниците и шоколада е осми инвеститор у нас

Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, пристигна на посещение в Монтана, където в последните две години влязоха над 8 млн. лева швейцарски инвестиции. Дипломат №1 на Берн бе придружена от 17-годишната Евелина Димитрова от село Галиче, която спечели конкурс за посланик за един ден.

Инвестициите на Швейцария в България през миналата година са се увеличили, страната е осми по големина инвеститор в България, заяви на среща с кмета Златко Живков посланик Коен. В страната ни навлизат големи, средни и малки фирми от Швейцария, сред тях има и доста фирми от IT сектора и България има възможност да се превърне в IT хъб на Балканите, каза още тя.

През 2017 г. в Монтана бе открит завод за метални палети със 100 работни места, в който швейцарска фирма инвестира над 6 млн. лева. Същата година с 2,2 млн. лева от българо-швейцарската програма за сътрудничество в ромския квартал „Кошарник” бе изградена нова детска градина, обновени бяха кабинетите на здравните медиатори и се реализираха инициативи за социалната, здравна и културна интеграция на малцинството.

Заедно с кмета Живков и 17-годишната Евелина от село Галиче посланик Коен разгледа завода и градината в областния град. Единадесетокласничката от врачанското село е спечелила конкурс за посланик за един ден, обявен от посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Евелина написала есе на тема „Как бихте използвали силата си като личност и влиянието си като посланик, за да постигнете положителна промяна в обществото”. „Интеграция не е само да имаш диплома за образование, интеграцията е, когато се строят пътища, да не подминават ромския квартал”, заяви Евелина и сподели, че мечтата й е да продължи образованието си и да работи за хората. С приятелите си в Галиче тя е създала сдружение за подпомагане на хора с проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони