Момиче от Кукорево се цели да е №1 в борбата

Янева (вдясно) има свой стил на борба, който е убедена, че ще я изведе до най-големите върхове.

През последните години ямболското село Кукорево нашумя покрай тримата братя боксьори Асенови. Най-известният от тях Даниел Асенов-Тайсъна вече има три европейски титли – при юношите, младежите и мъжете. Но скоро оттам може да излезе новата звезда в женската борба. Юлияна Янева загатна за сериозните си възможности едва сега. И от двете големи първенства този сезон тя се върна с медали. На европейското за девойки в Дортмунд през юни спечели бронз, а месец по-късно взе и сребро на световното в Тампере.

„Да, вдъхновявам се от успехите на Станка Златева, но искам да я задмина – казва амбициозно 19-годишната Юлияна. - Имам свой стил на борба и се стремя постоянно да надграждам и да съм първа.“

И разкрива, че преди е опитвала лека атлетика, баскетбол, волейбол, та дори и футбол. Но признава, че е много голяма индивидуалистка и нищо не я грабнало. А на село възможностите не са големи. В училището имало тепих. И когато е ученичка в 4-ти клас, за първи път се докосва до борбата.

„Много ми хареса, защотото създава характер, дисциплина, воля – казва Янева. - И най-вече е индивидуален спорт. Всичко зависи от теб.“

Баща й Васил, който е бивш борец, ентусиазирано приел новината, че дъщеря му тръгва по неговите стъпки. Но майка й Виолета и до днес не симпатизира особено на увлечението й. Въпреки това се радва искрено на успехите на момичето.

„Най-драматичната ми среща и досега си остава мачът за бронза на европейското до 23 години в Унгария през март – споделя Юлияна. - За четвърти пореден път загубих от рускинята Кузнецова, а 10 секунди преди края я водех в резултата. Явно имам психологически проблем, който още не мога да преодолея.“

Признава, че голяма заслуга за нейното формиране като състезател има личният й треньор Михаил Ангелов, но е взела по нещо и от Петър Касабов и Валентин Савов,

селекционери на националните отбори съответно за жени и девойки.

А в свободното си време Юлияна е като всяко друго момиче. Предпочита пътуванията, разходките, срещите с приятели. И тъй като се придържа към здравословното хранене често предпочита сама да приготвя храната си. Разкрива, че няма свои ритуали преди да излезе на тепиха. Не е суеверна, но е вярваща.

И въпреки, че завършва гимназията по информационни технологии, Янева няма афинитет към точните науки. Вижда бъдещето си в спорта и е амбицирана да продължи образованието си в НСА.

А мечтата й е олимпиада. Но не само да отида, а да стане шампионка.

„Ако не тази, следващата през 2024-а“, казва спокойно тя. И продължава амбициозно да крачи по своя път, убедена че той ще я изведе до най-престижното отличие за всеки спортист – олимпийско злато!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт