Момче и момиче в мозъчна смърт спасиха деветима

"Златна звезда" получиха две семейства, дарили органите на децата си

Почетен знак "Златна звезда" и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантации получиха родителите на две починали през ноември деца, които взели решение да дарят органите им на нуждаещи се от трансплантация тежко болни българи.

8-годишното момче и на 15-годишното момиче били пациенти на варненската УМБАЛ "Св. Марина". Те изпаднали в мозъчна смърт поради вродени малформации на мозъчните съдове. След благородния жест на родителите с органите на момченцето били спасени петима души, а момичето дало втори живот на четирима.

Почетното отличие на родителите връчи проф. с-р Вилиян Платиканов, регионален координатор по донорство и ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина". От началото на тази година екипът му е реализирал успешно 7 донорски ситуации, които са дали шанс на повече от 20 чакащи трансплантации.

"Мили хора, чрез донорството Вие дарихте не само живот, а надежда, копнежи, мечти... Дните, сезоните, годините минават, хората се раждат и умират. Някои оставят незабравим спомен, като тези, дарили частица от себе си. Техните имена не са записани в златните страници на историята, но оставят златна следа в съзнанието на хората с продължен живот и златна нишка в неписаната история на Доброто. С дълбока почит и поклон!", гласеше благодарственото писмо, което проф. Платиканов връчи на родителите на двете деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България