Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Монаси от Видин донесоха частица от мощите на руската светица Матрона Московска Рускиня дари иконостас за храмовия празник на Плаковския манастир "Св.Пророк Илия"

Монаси от няколко епархии – Видинска, Софийска и Великотърновска, изпълниха църковна служба и бдение в нощта срещу Деня на Свети Пророк Илия-20 юли в Плаковския манастир край Велико Търново. Светата обител носи името на светеца. Великотърновският митрополит Григорий също посети средновековната обител, основана по времето на Второто българско царство през 1280 година и благослови миряните. Специално за службата и за храмовия празник от Видинската епархия – от катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, бе донесена частица от мощите руската светица Матрона Московска заедно с благословията на митрополит Дометиан.

Още в 20 часа в сряда започна малкото повечерие, изпълнено от монасите от Видинска епархия, от игумена на Църногорския манастир „Свети чудотворци Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, от йеромонах Стефан от Троянския манастир, от домакина – игумена Гервасий, в съслужение със свещеници. В службата с църковни песнопения се включиха и студенти от Богословския факултет на Софийския университет.

Миряни от цяла България изпълниха храма и се наредиха да се поклонят пред иконата на Света Матрона Московска и пред нейните мощи. Счита се, че молитвите пред иконата на светицата помагат за изцеление от различни болести, за благополучие на семейството и децата, предпазват от природни стихии и дори финансови проблеми, помагат и при сърдечните дела.

Велкотърновският Владика благослови вярващите, пристигнали отблизо и далеч за нощното богослужение. Тържествено бе изнесена и храмовата икона на Свети пророк Илия, църквата бе окадена с тамян от Израел.
За храмовия празник бе получено и дарение от руската дарителка Лидия Петровна, която отдавна подпомага манастира – протоскинитарий / малък иконостас/, за който в момента се изработва икона на Света Богородица Скоропослушница с обков.

Храмовият празник започна със Света Божествена литургия. В манастира се стичат стотици миряни от околността и по-далечни райони. На вярващите ще бъде раздаден и курбан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.