Монаси от манастира "Благовещение" край Кюстендил не местят стрелките на часовника

Смяната на часовото време никога не се случва в манастира "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци. Монасите там не местят стрелките на часовниците, каквито на практика и не ползват, информира БНР.

Братята от "Благовещение" са известни и като старостилци - те не признават смяната на календара през 1968 год. и празниците, които отслужват, се разминават с тези, които стават в останалите храмове в района и страната. Те се ръководят от традиционното време.

Смяната на часовото време е административна мярка, която ние не приемаме. И това не не пречи, категоричен е дядо Касиян. Той не скри, че пише поредната си книга с изследвания по богосоловски теми и съвременността.

По едно и също време - рано сутрин монасите са в храма, за първата за деня молитва, следва постна закуска. И всички отиват на полето или в помощното стопанство, или в овощната или в зеленчуковата градина и работят до тъмно. Без да погледнат часовник. Отглеждат над 100 декара градини, в стопанството им са около 50 крави и овце, имат пчелин в Земенско, развъдник за пъстърва в Треклянско. Пътуват денонощно с коли, които сами шофират. Но часовник не ползват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България