На 24 февруари 2019 да почерпят

Мартин, покровителят на българите в Европа Председателят на фондация “България” издава 2 списания, за да подпомогне бедстващи сънародници

Предупреждение за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Мона Лиза – сифилитичка или гей?

„Мона Лиза“, не е особено популярна до средата на XIX век, когато е издигната в култ от символистите като олицетворение на женската загадъчност

Току-що придобитият сифилис – вероятно след страстна забежка с чужд мъж, е карал Джокондата да се усмихва под мустак!

Като споменахме мустак – то тя всъщност е била мъж с обратни наклонности, любовник на художника. Което не изключва вероятността Мона Лиза да е била вампир, при това китаец. Много навъсен вампир, когото Леонардо се счупвал да забавлява, само и само да изтръгне тази прословута усмивчица. След като се изчерпал откъм вицове, каламбури и майтапи, Да Винчи наел шутове и музиканти да забавляват киселия модел. Но всъщност тя не e била съпруга на флорентински търговец, а самият Леонардо.

Без да се отнасяме с неуважение към великия художник или към портрета на Джокондата, току-що ви представихме по-крайните хипотези на изследователите – коя, защо и каква е била Мона Лиза. Макар да има известни съмнения – най-вече у привържениците на тезата за вампира, историците се обединяват около заключението, че тя е била благородна дама от Фолренция, на име Лиза Герардини, съпруга на търговеца на коприни Джокондо, родила му е 6 деца и се е оттеглила в манастир след кончината на мъжа си. Именно от документацията на този манастир произтича най-новото “разкритие” за дамата с неуловимата усмивка – теорията за сифилиса. Бомбата хвърля Джонатан Джоунс – арт критик от в. “Гардиън”. Процесът на дедукция при Джоунс започва от запазени разписки, че Джокондата пазарувала вода от охлюв от манастирския аптекар. Водата от охлюв по това време била популярен лек срещу венерически заболявания. Вдовицата на търговеца си е купувала вода от охлюв цели 10 г., след като Леонардо да Винчи я е рисувал, но Джон не е човек, който би позволил на фактите да му развалят хубавата история.

Тъмните сенки под очите и зеленикавият оттенък на кожата определено й придават болнав вид, пише той. Според Джоунс усмивката загатва за спомени за еротични нощи. Критикът се позовава на книгата на Зигмунд Фройд “Един спомен от детството на Леонардо” (1910), в която прочутият психоаналитик твърди, че художникът е бил гей, който се страхувал от интимни контакти и затова сублимирал либидото си в артистични и научни търсения.

Името Мона Лиза произлиза от биографията на Леонардо да Винчи, написана от Джорджо Вазари и публикувана 31 години след смъртта на Леонардо. В нея той идентифицира седящата дама като мадона (мона) Лиза, съпруга на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо. Вероятно Леонардо е започнал да рисува флорентинката през 1503 и според Вазари я завършва четири години по-късно. Леонардо взима със себе си картината във Франция през 1516, когато крал Франсоа I кани художника да работи в Кло Люс близо до кралския замък Амбоаз. Франсоа I купува картината за 4000 екю. “Мона Лиза” става собственост на френското правителство и от повече от 200 г. се съхранява в Лувъра в Париж.

 

Спекулации под мустак

Леонардо наел шутове и музиканти да разведряват Джокондата, докато позира. Твърдението е на Джорджо Вазари, ученик и биограф на Леонардо. Той първи е идентифицирал дамата от портрета като Мона Лиза, съпруга на Джокондо.

Поетът романтик Уолтър Пейтър пише, че Мона Лиза е вампир, безсмъртна изкусителка. А писателят Съмърсет Моъм я описва като млада жена с вяла усмивка, пристисната и лишена от секс.

Не е вампир, мъж е – смята френско-американският художник Марсел Дюшан (1887-1968). През 1919 г. рисува мустаци и брадичка върху репродукция на Мона Лиза и кръщава творбата си L.H.O.O.Q. Ако се прочете на френски, се чува “Elle a chaud au cul” – “Дупето й изгаря”.

Била е любовник на Леонардо. Казвал се е Джулиано де Медичи, третият син на Лоренцо Великолепни; популярната теория не отчита, че връзката на Леонардо с Джулиано е била в Рим през 1513-1515 г. А Джокондата е рисувана през 1503-1506 г. във Флоренция. Все пак не е невъзможно, както си му е било в стила, Леонардо да е създал обобщен образ, като е дорисувал картината и я е променял. Доказателство е фактът, че е държал картината при себе си чак до смъртта си във Франция през 1519 г.

Куртизанка е! Така се е смятало до XVII в, когато отец Пиер Дан се захванал да изчисти името на благородничката.

Според изследвания на френски и канадски учени, когато е позирала на Леонардо, Мона Лиза е била бременна.

Франческо дел Джокондо е поръчал портрет на съпругата си или по повод петото им дете, или заради купуването на нова къща между 1502 и 1503 г.

Имала е болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат, и следователно това е било обикновеното й състояние

Не се е казвала Джоконда, а Онда. Сред вещите на Джан Джакомо Капроти, известен като Сале (дяволчето), който е ученик на Леонардо цели 30 г., е намерена картина, озаглавена La Honda, “вълната”. Това е първото официално име на картината.

На италиански giocondo означава също и “весел, жизнерадостен, жив”.

Мона Лиза не е съществувала, тя е идеализиран образ на целомъдрената жена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.