Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Заседанието на КСНС при Румен Радев през обектива на “Труд”

Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Колежки на ранената полицайка: Не се страхуваме!

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

“Левски” осъди остро инцидента с полицайката

Министър Петкова: Централите, които работят на въглища, ще трябва да кандидатстват за дерогация

МВР и ММС обсъдиха предприемането на общи мерки срещу вандализма по време на футболни мачове

Германия е готова да приеме още 10 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия Изток

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Нов магазин на NET1 отвoри врати в Младост 3 Петър Ризов-управител на NET1: „Искаме да сме приятели и партньори – задълго!“

Училища, детски градини и граждани в надпревара за най-красиво дворно пространство

Повторен оглед в общината в „Младост“, кабинетът на Иванчева не е запечатан (СНИМКИ)

Цар Симеон II посети профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик

Деси Радева: Дай да палим гумите и към Хавай

Монети на Юстиниан Велики откриха на Перперикон Продължава работата по трикорабната базилика, открита миналото лято

Сред първите находки през новия сезон са монети на византийски императори от VІ и ХІІІ-ХІV в.

80 местни работници вече са по следите на неразкрити досега тайни

Монети на император Юстиниан Велики от VІ в. и на византийски владетели от ХІІІ-ХІV в. са първите находки на Перперикон тази година. Сред тях е и особено ценен оловен печат от ХІ-ХІІ в., който може би е бил на един от епископите на Перперикон. Това съобщи ръководителят на разкопките в скалния град проф. Николай Овчаров.

За поредна година той даде началото на най-мащабната у нас археологическа кампания и обеща през следващите три месеца Перперикон да разкрие нови тайни от историята си.

През миналата година археологът и екипът му започнаха проучването на южното подградие. Именно в тази част от археологическия комплекс бе разкрита най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите. “Това беше и голямата изненада на сезона. Грандиозната катедралата е в запазен вид, има цели колони, което ще позволи възстановяването й”, припомни проф. Овчаров. Според хипотезата му разкритата църква е била главният храм на големия епископски център Родопи, описан в Псевдо-Епифаниевия списък от VІІ в.

При разкопките на трикорабната базилика на Перперикон археолозите попаднаха и на епископски гроб от V-VІ в., покрит с много добре направени плочи и ясно вкопана в скалите камера.

Това лято работата по всички страни на базиликата продължават. Там вече са над 80 местни работници от околните села, а археолозите очакват да разкрият помещения, свързани с култовата дейност в храма. Такъв например е баптистерият (кръщелнята), където през ранното християнство са кръщавани възрастните хора. Възможно е църквата да е била в центъра на голям манастир. Другата възможност е тя да се е намирала на един от главните площади на Перперикон, посочи проф. Овчаров.

 

Светлинно шоу

Древен ритуал оживява

Скалният град продължава да привлича хиляди туристи от цял свят. Затова 1 юли, събота, е обявен за Ден на Перперикон. В 9 часа вечерта ще бъде включено цялото художествено осветление на хълма и на Олтара на Дионис ще бъде изпълнен древен ритуал. Планира се Денят на Перперикон да се провежда всяка година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.