Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Монети на Юстиниан Велики откриха на Перперикон Продължава работата по трикорабната базилика, открита миналото лято

80 местни работници вече са по следите на неразкрити досега тайни

Монети на император Юстиниан Велики от VІ в. и на византийски владетели от ХІІІ-ХІV в. са първите находки на Перперикон тази година. Сред тях е и особено ценен оловен печат от ХІ-ХІІ в., който може би е бил на един от епископите на Перперикон. Това съобщи ръководителят на разкопките в скалния град проф. Николай Овчаров.

За поредна година той даде началото на най-мащабната у нас археологическа кампания и обеща през следващите три месеца Перперикон да разкрие нови тайни от историята си.

През миналата година археологът и екипът му започнаха проучването на южното подградие. Именно в тази част от археологическия комплекс бе разкрита най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите. “Това беше и голямата изненада на сезона. Грандиозната катедралата е в запазен вид, има цели колони, което ще позволи възстановяването й”, припомни проф. Овчаров. Според хипотезата му разкритата църква е била главният храм на големия епископски център Родопи, описан в Псевдо-Епифаниевия списък от VІІ в.

При разкопките на трикорабната базилика на Перперикон археолозите попаднаха и на епископски гроб от V-VІ в., покрит с много добре направени плочи и ясно вкопана в скалите камера.

Това лято работата по всички страни на базиликата продължават. Там вече са над 80 местни работници от околните села, а археолозите очакват да разкрият помещения, свързани с култовата дейност в храма. Такъв например е баптистерият (кръщелнята), където през ранното християнство са кръщавани възрастните хора. Възможно е църквата да е била в центъра на голям манастир. Другата възможност е тя да се е намирала на един от главните площади на Перперикон, посочи проф. Овчаров.

 

Светлинно шоу

Древен ритуал оживява

Скалният град продължава да привлича хиляди туристи от цял свят. Затова 1 юли, събота, е обявен за Ден на Перперикон. В 9 часа вечерта ще бъде включено цялото художествено осветление на хълма и на Олтара на Дионис ще бъде изпълнен древен ритуал. Планира се Денят на Перперикон да се провежда всяка година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.