Монети на Юстиниан Велики откриха на Перперикон

Продължава работата по трикорабната базилика, открита миналото лято

80 местни работници вече са по следите на неразкрити досега тайни

Монети на император Юстиниан Велики от VІ в. и на византийски владетели от ХІІІ-ХІV в. са първите находки на Перперикон тази година. Сред тях е и особено ценен оловен печат от ХІ-ХІІ в., който може би е бил на един от епископите на Перперикон. Това съобщи ръководителят на разкопките в скалния град проф. Николай Овчаров.

За поредна година той даде началото на най-мащабната у нас археологическа кампания и обеща през следващите три месеца Перперикон да разкрие нови тайни от историята си.

През миналата година археологът и екипът му започнаха проучването на южното подградие. Именно в тази част от археологическия комплекс бе разкрита най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите. “Това беше и голямата изненада на сезона. Грандиозната катедралата е в запазен вид, има цели колони, което ще позволи възстановяването й”, припомни проф. Овчаров. Според хипотезата му разкритата църква е била главният храм на големия епископски център Родопи, описан в Псевдо-Епифаниевия списък от VІІ в.

При разкопките на трикорабната базилика на Перперикон археолозите попаднаха и на епископски гроб от V-VІ в., покрит с много добре направени плочи и ясно вкопана в скалите камера.

Това лято работата по всички страни на базиликата продължават. Там вече са над 80 местни работници от околните села, а археолозите очакват да разкрият помещения, свързани с култовата дейност в храма. Такъв например е баптистерият (кръщелнята), където през ранното християнство са кръщавани възрастните хора. Възможно е църквата да е била в центъра на голям манастир. Другата възможност е тя да се е намирала на един от главните площади на Перперикон, посочи проф. Овчаров.

 

Светлинно шоу

Древен ритуал оживява

Скалният град продължава да привлича хиляди туристи от цял свят. Затова 1 юли, събота, е обявен за Ден на Перперикон. В 9 часа вечерта ще бъде включено цялото художествено осветление на хълма и на Олтара на Дионис ще бъде изпълнен древен ритуал. Планира се Денят на Перперикон да се провежда всяка година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България