Моника Белучи: Влече ме тъмната страна

 

Скучно ми е да се гледам на кино

Не разчитам само на красотата

Вече се доказвам само пред себе си

Не обичам да гледам един филм два пъти

Моника Белучи е една от най-големите и горещи звезди на планетата. Тя е  въплъщение на идеала за съблазнителна италианска красавица, материализиран още от Фелини в средата на миналия век. 

Белучи пробива като модел и се ориентира към киното. Създава внушителни образи във френски филми като „Доберман“ и „Апартаментът“, после покорява и Холивуд с „Дракула“, а в родината си Италия триумфира като „Малена“, станал световен хит.

Моника Белучи експериментира с „Необратимо“ и „Страстите Христови“, беше едно от хубавите неща и в продълженията на „Матрицата“. А на 50 стана най-възрастното „момиче на Бонд“ в историята на филмите за 007 в „Спектър“ от 2015-а. 

- Моника, вашата красота вече е легендарна и разпознаваема по цялото земно кълбо. Но била ли е някога препятствие за вас?
- Да, разбира се. Аз все пак идвам от света на модата. Това е двоен проблем – красив външен вид и кариера във фешън средите. Абсолютна гаранция, че ще те смятат за глупава. Но красотата е като маска, която трябва да бъде свалена, за да се покаже истинското аз и да стане ясно, че има нещо зад лъскавата опаковка, нещо отвъд бляскавите корици. 

Трябва да покажеш кой си и да поканиш другите да те открият.

- Ала несъмнено вие сте получавала повече роли и ангажименти заради своя външен вид?
- Да, наясно съм, че красотата кани и стимулира определен вид любопитство. Но още Оскар Уайлд е казал, че красотата трае само пет минути ако не можеш да задържиш това любопитство. Не мисля, че щях да имам кариерата, която имам ако разчитах само и единствено на красотата. Режисьорите не те търсят заради външния вид, а заради таланта. 

- Затова ли толкова често избирате по-трудни и дори екстремни актьорски предизвикателства като това в радикалния трилър за отмъщение и насилие на Гаспар Ное „Необратимо“?
- Може би да. Това е едно от нещата, които ме ръководят при избора ми. 

- Още ли чувствате, че трябва да се доказвате?
- Не пред другите, но пред себе си. 

- Трудно ли е?
- Наложително е. Трябва да изследвам собствената си природа и личност. Ако някой дойде при мен с по-рискована идея ще се включа ако ми е интересно. Харесвам филми, които вдъхновяват разнообразни и трудни дискусии. От личен опит знам, че е полезно да се изследва тъмната страна на човешката природа. Това направих и аз с роли като тези във филмите „Необратимо“, „Страстите Христови“ и „Малена“. Влече ме тъмната страна. Толкова е интересно. Това е причината да искам да бъда актриса.

- Обичате ли да се връщате към тези филми и да си ги припомняте?
- Не, никога не гледам един филм два пъти. Понякога се връщам към своя роля след много години. Така направих с „Малена“ и беше забавно изживяване. Но трябва да минат наистина години, защото ми е толкова трудно да съм обективна. Освен това ми доскучава да се гледам.

- Имате много общи роли с бившия си съпруг Венсан Касел. Как работехте заедно?
- Много добре и имам страхотни спомени. Когато гледах Mesrine преди години останах направо шокирана колко добро е неговото изпълнение. Беше неузнаваем. Наистина ме развълнува като актьор.

- Често ли обсъждате работата си в киното?
- Не. Ние бяхме в два различни свята. Аз не познавах неговите приятели, а той – моите. Не се виждахме с едни и същи хора. Водехме съвсем различни животи. И понякога напускахме тези светове, за да се срещнем. Но ние винаги сме били две съвсем различни животни. Аз съм независима, той също. Това беше единственият начин да бъдем заедно. 

- Трудно ли се отглеждат деца така?
- Не. 

- Как дъщерите ви приемат вашите професии и нестандартен начин на живот?
- Дълго време те дори не знаеха какво работя аз. Едната ми дъщеря преди време ми каза, че иска да стане като мен като порасне и да не работи. Тя наистина вярваше, че аз не работя, а съм просто нейна майка .- това ми е работата в нейните очи. Тя ми каза: „Животът е хубав, постоянно сме по хотели и къщи. Страхотно е!“.
И това е така. Те бяха навсякъде с мен като по-малки. Искам те да имат свободен избор. Да преследват мечтите си. Но нашата професия е трудна. И знам, че в крайна сметка и за тях ще бъде трудно да знаят през цялото време, че майка им и баща им са в шоубизнеса и снимат филми. Колкото повече растат, толкова повече това ще им тежи. Бащата на Венсан също е бил актьор и аз знам колко трудно е било за него да намери собствената си идентичност и индивидуалност. 

- А вашите родители?
- Аз идвам от коренно различно семейство и за мен беше много по-лесно. Но когато произлизаш от актьорска фамилия е ясно, че ще бъдеш сравняван с родителите си и това може да се превърне в сериозен емоционален багаж. 

Искам децата ми да си намерят своето място под слънцето и знам, че ще го направят.

Коментари

Задължително поле