Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече с общи входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Джонсън призна грях – карал колело на тротоара Ново проучване отново дава мнозинство за торите

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

Монтана инвестира 6,3 млн. лева в зелени площи

Общинската управа в Монтана започва основни ремонти на  парковете „Огоста” „Калето”, „Монтанензиум „ , „Централна градска градина” и  пешеходната алея „Хаджи Димитър”. Финансирането за обектите  е на стойност 6, 3 млн. лева и е осигурено по оперативната програма „Региони в растеж”.

„Монтана има 600 декара паркове и сега започва ремонтът на вътрешния зелен пояс на града.  Надявам се по-голямата част от строителните работи да приключат до края на есента, а за следващата пролет да остане само допълнително озеленяване!”, заяви кметът Златко Живков.

В парка „Калето”, който  е естествена връзка между вътрешността на Монтана и античната крепост над областния град, ще бъде направена рехабилитация на алеите, ще се поставят предпазни парапети, енергоспестяващо осветление,  система за  видео наблюдение, нови  пейки, кошчета за отпадъци и антипаркинг елементи на входовете.  Предвижда се и възстановяване на зелените площи, засаждане на нови дървесни видове, декоративни храсти и цветни градини. Обновяването и рехабилитацията на парк „Калето” ще струва 1 213 271,80 лв. Същите дейности ще бъдат извършени и в парк „Огоста”, където ще бъдат обособени зони за отдих, за спортни дейности и за игра.

Паркът е естествено „предверие“ и основен пешеходен подход към градския стадион и за рехабилитацията му са определени 1 542 000 лв. Основна реконструкция на алеите ще има и в парк „Монтанензиум”. В него също ще бъде поставено енергоспестяващо осветление и система за видеонаблюдение. Паркът е едно от най-красивите места в централната част на Монтана с езеро във вътрешността.

Проектирано е обособяване на зони за отдих, за детска игра, за артинсталации, поставяне на нови пейки, ново парково осветление, монтиране на напоителна система, чешми и антипаркинг елементи. За обновяването на парка ще бъдат изразходвани 1 470 172,62 лева. В най-стария парк в Монтана – Централната градска градина, ще бъде изградена нова алейна мрежа, ще се монтират енергоспестяващо осветление, система за видео наблюдение, пейки, беседки, катерушки, люлки и пързалки за деца, артинсталации, ново парково осветление и ще бъде обновена зелената система. Инвестицията за Централната градска градина е 826 818,36 лв.

На булеварда-алея „Хаджи Димитър” пък ще бъде направена нова улична настилка, ще се сменят тротоарите и бордюрите и ще се  възстановят пешеходната зона и зелените площи. По протежението на трасето ще бъде обособена велоалея, а в района ще бъде изграден и фонтан. Инвестицията за бул. „Хаджи Димитър” е 1 053 999,85 лв.

 

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.