Монтана и Пирот борят демографския срив с пари от Европа

Снимка: Архив

Модерна медицинска техника ще бъде доставена в Монтана и Пирот с европейски средства. А млади лекари и специалисти ще се обучат и практикуват в здравните и социални заведения в двата града.

Инициативата е по програмата за Трансгранично сътрудничество България - Сърбия. Проектът „Превенция на демографския срив в трансграничния район” предвижда в следващата година и половина в болницата в Монтана и центъра за социални дейности в Пирот да бъде доставена нова техника и да се проведат практически обучения на 60 млади медици. „В Монтана купуваме апаратура за отделението по неонатология, родилното отделение и ОАРИЛ. Предвидените средства са 141 000 евро. Ще доставим обдишващ апарат, четири кувьоза, четири електрокардиографа, шест пациентски монитори, анализатор и екхокардиограф”, каза шефът на МБАЛ – Монтана д-р Тони Тодоров.

Модернизацията на болничните отделения и социалния дом в Монтана и Пирот ще ги превърне в привлекателно място за млади специалисти. Младите хора и техните семейства в двата района пък ще имат достъп до съвременни услуги в здравеопазването, семейното планиране и медицината. Общата стойност на проекта е 528 668, 24 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони