Монтана посрещна 5000 гости за празника си Свети Дух

С празнично шествие от храма „Св. Св. Кирил и Методий” до централния градски площад „Жеравица” започна празника на Монтана – деня на Свети Дух. 13 чуждестранни делегации с 500 гости и още близо 5000 души от региона и цялата страна пристигнаха в областния град, за да празнуват заедно с жителите му.

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествена литургия  и водосвет за здравето и благополучието на гражданите и гостите на Монтана и общината.

„Нашият град има хилядолетна история и на днешния ден трябва да благодарим на тези, които продължават да живеят и работят тук, да създават семейства и да отглеждат децата си. Трябва да се поклоним и пред паметта на нашите предци, създали и развивали през  вековете нашата Монтана. Днес Монтана е икономически, географски, културен и спортен център на българския Северозапад и най-бързо развиващият се град в този регион. Надявам се това да продължи, защото Монтана е силна като Балкана, защото тук живеят хора, които не се отказват пред трудностите.  Бог да ви дава сили и Монтана да пребъде», заяви кметът на общината Златко Живков.

На тържествена сесия на местния парламент бяха обявени новите почетни граждани на Монтана. Отличията бяха връчени на наследниците на Лиляна Пройкова – създателка на Кукления театър в областния град, и на бизнесмена Иван Иванов – собственик на едно от най-големите предприятия в района с 250 работни места, който е и спонсор на много от културните и спортни изяви в общината.

”Всичко, което съм постигнал, дължа най-вече на обучението си в техникума в Монтана!”, заяви инж. Иванов и дари паричната премия към наградата си  на Професионалната техническа гимназия „Христо Ботев”. Иванов връчи на кмета Живков и голяма икона, изработена в криптата на храм паметника „Александър Невски” за новата черква на областния град „Свети Дух”.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България