Монтираха нови 12 камери за видеонаблюдение в Раковски

Община Раковски монтира още 12 нови камери за видеонаблюдение, 10 от които са подвижни, а две – стационарни. За закупуването им бяха отпуснати 7500 лв. от общинския бюджет и продължи надграждането на системата за видеонаблюдение в града, който досега се охраняваше от 21 камери.

Новозакупените 12 камери вече са монтирани на площадите "България" и "Европа", в района на автогарата и болницата в квартал „Генерал Николаево”, на паркинга на пазара в квартал „Секирово” и до Основно училище "Хр.Ботев". Подобрено и засилено е видеонаблюдението и в двата центъра, като по този начин Община Раковски ще може да контролира и реагира при различни инциденти, да осигури спокойствие на жителите и бизнеса, тъй като битовата престъпност не е за пренебрегване”, коментира заместник-кметът по сигурността Йовка Романов.

„Предстои да направим застраховка на новите камери от системата за видеонаблюдение, тъй като те са податливи на повреждане най-вече от гръмотевици. Предвиждаме монтирането на още устройства на входовете и изходите на града, както и в централния парк. Догодина ще се поставят още 10 нови видеокамери, като мястото им ще бъде предварително съгласувано с органите на реда“, допълни зам. кметът Романов. Според него видеокамерите не само помагат за разкриване на престъпления чрез идентификация на извършителите, а се оказва и ефективна превантивна мярка, тъй като криминално проявените лица избягват райони, за които е известно, че са под наблюдение.

„Данните показват, че на местата, където вече функционира система за видеонаблюдение, битовата престъпност е спаднала драстично. Системата дава възможност за съхранение и ползване на видео и друга съпътстваща информация от наблюдението за срок от 7 денонощия, като осигурява видеонаблюдение в светлата и в тъмната част на денонощието. Записите от видеокамерите се гледат онлайн от полицията и от "Алфа" СОТ, за да може при необходимост да се реагира навреме. При регистриране на висока престъпност по определени места също ще бъдат поставяни видеокамери, но това ще се случва след анализ от страна на полицията “, коментира още заместник-кметът на Община Раковски Йовко Романов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони