Монтираха първите указателни табели за посолството на САЩ в Ерусалим 

Работници монтираха в Ерусалим първите табели, указващи посоката към посолството на САЩ, което ще отвори на 14 май, предаде Франс прес.

Работниците монтираха по околните улици табели с надпис "Посолството на САЩ" на иврит, арабски и английски.

Скъсвайки с десетилетия американска дипломация и международен консенсус, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 6 декември, че признава Ерусалим за столица на Израел и, че ще премести там американското посолство, което в момента е в Тел Авив.

Посолството ще бъде открито на церемония следващата седмица, когато се отбелязват 70 години от създаването на държавата Израел. На първо време то ще се помещава в комплекса на консулството на САЩ в Ерусалим докато бъде построена сграда за него.

"Това вече не е мечта, а действителност", каза кметът на Ерусалим Нир Баркат и благодари на Тръмп за историческото му решение. "Ерусалим е вечната столица на еврейския народ и светът започна да признава тази действителност", каза той.

Израел смята решението на Тръмп за закъсняло признание на историческата действителност. Според палестинското ръководство това е кулминация на произраелското пристрастие на администрацията на Тръмп.

Високопоставеният палестински представител Саеб Еракат призова дипломатическия корпус, гражданското общество и религиозните власти да бойкотират откриването на посолството.

Който присъства на това откриване, "изпраща злокобното послание, че насърчава явното нарушаване на международното право и на неотменните права на палестинския народ", заяви той.

През 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, който бе палестинската част на града, и го анексира. Той смята целия Ерусалим за своя неделима столица.

Международната общност смята, че това анексиране е незаконно, а Източен Ерусалим е окупирана територия. Откакто е създаден Израел, то не признава Ерусалим за негова столица и смята, че окончателният статут на града трябва да бъде определен чрез преговори. Всички чуждестранни посолства са в Тел Авив.

В края на декември 128 от 193-те страни в Общото събрание на ООН, включително съюзници на САЩ като Франция и Великобритания, приеха резолюция, осъждаща американското решение. Само седем малки малки страни, сред които Гватемала, подкрепиха Вашингтон.

Президентът на Гватемала Джими Моралес ще посети Ерусалим на 16 май за прехвърлянето на посолството на неговата страна в този град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия