Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

МОН дава 45 млн. лв. за обучение на роми

До края на този месец или в началото на октомври се очаква да бъде изработен новият регламент за финансиране на образователната система.

Mинистерството на образованието планира да отпусне около 40-45 млн. лв. за т.нар. „трудни” училища и забавачки, където преобладават деца от малцинствата с недостатъчни познания по български език, или пък се намират в отдалечени райони на страната и не са привлекателни за младите педагози. Това стана ясно покрай работната визита на образователния министър Красимир Вълчев в Пловдив и посещението му в две учебни заведения на територията на ромския квартал „Столипиново”.

„От следващата година ще отделим немалка сума за детските градини и училищата, в които има деца с недостатъчни познания по български език“, обеща министър Вълчев, след като на терен се запозна със ситуацията в детска градина „Лилия” и училище „Найден Геров”.

До края на този месец или в началото на октомври се очаква да бъде изработен и разписан новият регламент за финансиране на образователната система у нас, който предвижда повече пари за подобни училища и забавачки като тези в Столипиново, но отпускането на тези средства ще бъде задължително обвързано с допълнителни ангажименти на въпросните учебни заведения. До момента финансирането ставаше на брой деца по схемата „парите следват ученика” и с най-големи делегирани бюджети разполагаха учебните заведения, към които има най-голям наплив.

Новата формула обаче предвижда обръщане на фокуса и за вбъдеще по-голяма финансова помощ ще получават „трудните” училища. Преди обаче да се разпределят парите, училищата ще бъдат разделени на категории, като промените ще залегнат в държавния образователен стандарт за финансиране, твърдят експерти от РУО-Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Дайте им 900 млн. лева, но циганите пак ще останат тъпи, в гените им е да са малоумни, гадни и подли, затова завършват максимум 8 клас. Белите ученици никога не са виждали и няма да видят такава любов с толкова много пари. Това е чиста дискриминация! Ето затова в скоро време в България няма да има много гениални хора, никой не иска да им финансира обучението и развитието.

  1. Не плюй по евроатлантическите подлоги и ценности!
   Евала на словаците, които преди 7-8 години казаха в ес, че кжйто иска да им образова циганите е добре дошъл, но че те сами нищо специално няма да направят.

   1. Комуне, в това няма нищо евроатлантическо, на Запад има елитни училища само за гении и умни бели европейци, а тук някой изтрещял капут от МОН е решил, че може да направи човеци от циганите. Този капут от МОН може и да е комунист. В БСП само повтарят „социализиране“ като развален грамофон. Да не забравяме и коалиционния им партньор – най-циганската партия ДПС.

    1. Има на макя ти у задника и за тези дето могат да си плащат… то бива да си прост, ама толкоз прост кат форумните евроатлантици е прекалено. Не е случайно, че партиен активист и поръчков дисидент на луканов ви е идол.

 2. Срамота е да се дават допълнителни милиони за някои а за други не. Абе министри, премиер и президент мозък нямат ли? Делят учениците на цигани и нецигани!!! По света учениците ги делят на прилежни/неприлежни, знаещи/незнаещи и т.н. Административни наказания, глоби и затвор за родителите на такива ученици а не наливане на народна пара е решението.

  1. Не е вярно. Във водещите демокрации ги делят на местни и неместни и неместните получават допълнителни субсидии – за училище, за спорт. Не по имотно състояние, а по религия и тнт.

 3. Манго и Айше правят деца на роднините си от векове, след това чаветата им не могат да завършат 8 клас, защото кръвосмешението води до умствена изостаналост. Никое НПО не прави такива проучвания, само хвърлят пари по циганите. Онзи в МОН, който е хвърлил 45 млн. лева на вятъра, е за разстрел.

 4. ДА ТИ ЕБЕМ ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ. ИСКАМ СИ СОЦИАЛИЗМА В КОЙТО МИЛИЦИЯТА НА БАЙ ТОШО СПУКВАШЕ ОТ БОЙ МАНГАЛИТЕ И ОБИКНОВИННИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ. ИМАШЕ РЕД. ИСКАМ СИ СОЦИАЛИЗМА С ДВЕ СЕДМИЦИ МОРЕ И ПОСЛЕ ДВЕ СЕДМИЦИ ПЛАНИНА. ИСКАМ СИ СОЦИАЛИЗМА В КОТО НАРКОТРАФИКАНТИ УМИРАХА ЗА ХРАНА НА ПРАСЕТАТА. ИСАМ СИ ГО

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.