МОН: До 15 февруари трябва да се посочат балообразуващите елементи за прием след седми клас

До 15 февруари педагогическите съвети на училищата, обучаващи ученици след седми клас, трябва да посочат балообразуващите елементи, според които децата ще бъдат приемани. Това съобщи пред „Фокус“ Евгения Костадинова от МОН.

Тя обясни и кои са задължителните елементи в балообразуването на седмокласниците тази година.

„Задължително, независимо от училището, в което ще кандидатстват и ще бъдат приети учениците, в техния бал ще се включват два предмета, посочени от педагогическия съвет от свидетелството за основно образование, които учениците са изучавали в задължителната подготовка, тези два предмета ще участват в бала – оценките им, превърнати в точки. Вторият задължителен елемент, който независимо от училището ще участва при бала, са резултатите от външното оценяване по български език и по математика. Както българският, така и математиката ще участват задължително в балообразуването, но всяко училище ще има свободата да прецени с каква тежест ще вземе резултата по български или по математика“, каза Евгения Костадинова.

В бала на учениците могат да се включат и допълнителни критерии като резултатите от олимпиади и състезания, но това отново ще зависи от преценката на педагогическия съвет във всяко училище, допълни Костадинова. Тя подчерта, че новите правила за кандидатстване произтичат от философията на новия училищен закон.

Тази година – за разлика от предишни – всеки ученик след седми клас ще намери своето място за продължаване на образованието си, коментира експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование