Премиерът на Сингапур отменил среща с Путин, който закъснял с час за нея

Ансамбъл “Шумен“ представи България в Шанхай

Министър Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

Откраднаха 100 грама злато от жилище

Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

МОН: Няма теч на лични данни на деца

Няма пробив в сигурността на системата за обхват на деца в образователната система и свободен достъп до въвежданата за тях специфична информация.
Системата „Посещаемо и безопасно училище“ никога не е разполагала с данните на 1,2 млн. деца. Това увериха от Министерство на образованието и науката, след публикации в медии по-рано днес.

В системата съществува функционалност, която позволява на над 10 000 членове на екипи да могат в оперативен порядък да получават/изпращат линкове единствено към бланка-образец за формуляр, съдържаща име и адрес на детето. Тази функционалност е създадена с оглед възможността екипите да имат достъп до информация за адресите, които следва да посетят, във възможно най-кратки срокове.

Няма външен достъп до ЕГН-та и други защитени данни на всички над 1 млн. деца, защото тази част от информацията никога не е била отваряна. Подадена от ГРАО в МОН тя беше използвана единствено за сравнение на наличните масиви на записани деца и съответно беше установена разлика от 206 378 деца и ученици.

До момента са обходени над 150 000 адреса, за всеки от които е върната информация в засекретената част на системата (физически изолирана от интернет).
Всеки член на екипа има достъп единствено и само до единична информация за конкретен случай, по който работи, и е подписал декларация за конфиденциалност. В същото време, членовете на екипите, които са представители на държавните институции, са администратор на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни.

Събраните от обходите данни, предложените мерки и друга специфична информация се съхраняват на сървъри, които не са физически достъпни от интернет. Единственият външен сървър, използван временно за достъп на екипите за обхват, не съдържа ЕГН-та и други лични данни, защитен е със сертификати за сигурност и периодично сменя позицията си в интернет и кодовете на екипите, които имат достъп. Понастоящем системата не работи с формуляри, изпращани от РУО по електронен път, а всички екипи продължават обхождането, използвайки защитените мобилни терминали или физически разпечатани от РУО формуляри .

Специалистите по сигурността извършват постоянни проверки, като такава ще бъде направена и в този случай за възможността трети лица да видят информацията от единични формуляри.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.