Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

МОН: Няма теч на лични данни на деца

Няма пробив в сигурността на системата за обхват на деца в образователната система и свободен достъп до въвежданата за тях специфична информация.
Системата „Посещаемо и безопасно училище“ никога не е разполагала с данните на 1,2 млн. деца. Това увериха от Министерство на образованието и науката, след публикации в медии по-рано днес.

В системата съществува функционалност, която позволява на над 10 000 членове на екипи да могат в оперативен порядък да получават/изпращат линкове единствено към бланка-образец за формуляр, съдържаща име и адрес на детето. Тази функционалност е създадена с оглед възможността екипите да имат достъп до информация за адресите, които следва да посетят, във възможно най-кратки срокове.

Няма външен достъп до ЕГН-та и други защитени данни на всички над 1 млн. деца, защото тази част от информацията никога не е била отваряна. Подадена от ГРАО в МОН тя беше използвана единствено за сравнение на наличните масиви на записани деца и съответно беше установена разлика от 206 378 деца и ученици.

До момента са обходени над 150 000 адреса, за всеки от които е върната информация в засекретената част на системата (физически изолирана от интернет).
Всеки член на екипа има достъп единствено и само до единична информация за конкретен случай, по който работи, и е подписал декларация за конфиденциалност. В същото време, членовете на екипите, които са представители на държавните институции, са администратор на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни.

Събраните от обходите данни, предложените мерки и друга специфична информация се съхраняват на сървъри, които не са физически достъпни от интернет. Единственият външен сървър, използван временно за достъп на екипите за обхват, не съдържа ЕГН-та и други лични данни, защитен е със сертификати за сигурност и периодично сменя позицията си в интернет и кодовете на екипите, които имат достъп. Понастоящем системата не работи с формуляри, изпращани от РУО по електронен път, а всички екипи продължават обхождането, използвайки защитените мобилни терминали или физически разпечатани от РУО формуляри .

Специалистите по сигурността извършват постоянни проверки, като такава ще бъде направена и в този случай за възможността трети лица да видят информацията от единични формуляри.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете