Намереният застрелян мъж е криминално проявен Двама са задържани за престъплението

Поне 150 хил. евро за луксозен апартамент 60% от сделките стават на етап “в строеж”

Службите в няколко града се мобилизират за учение, включващо авария в АЕЦ „Козлодуй“ Учението ще наблюдават представители на МАЕ, Беларус, Украйна, Русия и Япония

Поет блъсна с кола човек на пешеходна пътека Недялко Йорданов опитва да избегне правосъдието

Търсят още 9 съдебни заседатели в Търговище

Арестуваха предполагаемия посредник в убийството на журналистката Дафне Галиция

И медия в Малта гръмна за скандала с Efbet

Бургазлии с подаръци за деца и възрастни в неравностойно положение Кампанията „Подари от сърце“ на Община Бургас насърчава благотворителността

Синдикатите не са отказват от общия национален протест заради болничните

Вицепремиерът Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България

Изграждат бази за собствено ползване Автомобилната индустрия е активна

Противниците на Гешев във ВСС три пъти се отрекоха от тезата, че избор с един кандидат не е избор

Вижте кадри от ареста на разбитата група за фалшиви документи (СНИМКИ и ВИДЕО)

АПИ: От утре се въвежда зимното поддържане на пътищата Пътната агенция мобилизира 3000 снегопочистващи машини

Шофьорка се преобърна с колата си в канавка

МОН отличи учени със значими постижения с наградите „Питагор“

Традиционните награди „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за съществен принос в развитието на науката бяха връчени на български учени, научни колективи и организации в Националния археологически музей. Наградите „Питагор“се присъждат за десети път. Целта им е да се стимулират учените към значими научни постижения и успешна реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни изследвания в нашата икономика. Това съобщиха от пресслужбата на МОН.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави номинираните и отличени учени. „Мотивираме повече млади учени и постдокторанти за научна работа. В рамките на Председателството обсъждаме активно бъдещето на науката в глобализиращия се и по-динамичен свят, в който живеем. Очакваме науката да даде отговор и решения на предизвикателствата, пред които сме изправени“, заяви министърът. Той посочи, че страната ни се стреми да увеличава непрекъснато инвестициите в системата на научните изследвания, за да бъде съхранен и развит научният потенциал, както и да бъде обвързана българската наука с важните обществени задачи.

Голямата награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката бе връчена от министър Красимир Вълчев на проф. д-р Екатерина Титянова от СУ „Св. Кл. Охридски“- Медицински факултет, и на чл.-кор. проф. Илия Рашков от Института по полимери към БАН. Те получиха статуетка „Питагор“, грамота и парични суми от по 6000 лв.

Проф. Титянова е ръководител на клиника „Функционална диагностика на нервната система“ при Военномедицинската академия и ръководител на катедра „Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве“ при Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е утвърден международен експерт за Централна и Източна Европа в лечението на мозъчни инсулти.

Проф. Рашков работи в областта на полимерите и полимерните материали, има 8 патента, 44 авторски свидетелства и е бил ръководител и водещ учен в над 50 научни или научно-приложни проекта.

Голямата награда за млад учен – статуетка „Питагор“ и 12 000 лева, получи д-р Даниела Донева от ИЯИЯЕ – БАН. Тя е магистър по астрофизика и звездна астрономия и доктор по физика към Физическия факултет на СУ. Носител е и на Хумболтова стипендия за периода 2012 г.-2015 г.

Отличието за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, плакет и по 4000 лв. получиха проф. Радостина Стоянова от Института по обща и неорганична химия – БАН, и проф. Славка Чолакова от СУ „Св. Кл. Охридски“ .

Проф. Стоянова е ръководител на лаборатория „Интерметалиди и интеркалационни материали”. Научните й разработки са свързани с изследвания и търсене на нови икономически изгодни, безвредни и екологично съвместими презаредими батерии.

Проф. Чолакова е ръководител на катедра Инженерна химия и фармацевтично инженерство към Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски”. През периода 2015-2017, проф. Чолакова е публикувала 24 научни статии в списания с висок фактор на влияние.

„Питагор“ за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки, плакет и 8000 лв. получи проф. Здравко Каменов от Медицински университет – София. Проф. Каменов е ръководител Катедра по вътрешни болести на Медицински факултет, МУ – София. Той работи в областта на захарния диабет и свързаните с него ендокринни проблеми и диабетни състояния.

Наградата за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки – плакет и 4000 лв., получи проф. Тодор Танев от СУ „Св. Кл. Охридски“. Научните му интереси са в сферата на стратегическото управление на обществените процеси. Автор е на 7 монографии и множество научни студии, статии и доклади.

Със същата награда за принос в същата област бе награден проф. Иван Младенов от Института за литература при БАН. Той е един от световно признатите специалисти по семиотика и по наследството на Чарлс Пърс.

Проф. Георги Вайсилов от Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, бе удостоен с награда „Питагор“ за успешен ръководител на международни проекти. Освен плакета, той получи и парична награда от 8000 лв. Научните интереси на проф. Вайсилов са основно в областта на квантово-химичното моделиране на каталитични системи. През периода 2015 – 2017 г. проф. Вайсилов е автор на 18 научни публикации с общ импакт фактор 133, една от които е в престижното списание Nature Materials. Проф. Вайсилов е водещ автор в 6 от тези 18 научни статии.

Наградата за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, плакет и 8000 лв. бе връчена на проф. Павлинка Долашка от Института по органична химия с център по фитохимия към БАН. Проф. Долашка и нейният колектив са доказали антивирусните свойства на нови гликопротеини, изолирани от морски и градински охлюви, срещу репликацията на Херпес симплекс вирус, тип 1, Епщайн-Бар вирус, Полиовирус тип 1, Коксаки вирус В1 и Респираторен синцитиален вирус.

„ВиЕмУеър България“ с управител Диана Стефанова спечели награда „Питагор“ за фирма с най-много инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, плакет и 4000 лв. „ВиЕмУеър България“ ЕООД е софтуерна компания, която разработва и търгува със софтуерни продукти и услуги за визуализация.

„ПИ ПИ ДИ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД с управител Светлана Спасова също получи наградата за фирма с най-много инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, плакет и 4000 лв. Дружеството извършва организиране и провеждане на научно-изследователска и развойна дейност в областта на естествените и медицински услуги.

Носителят на наградата „Питагор“ за значим принос на български учен, работещ в чужбина., който получи плакет и 8000 лв., е проф. Красимир Панайотов от Института по физика на твърдото тяло при БАН. Той е професор в Свободния Белгийски университет в Брюксел и член на Института по физика на твърдото тяло към БАН.

На церемонията бе връчена и наградата „Елзевиер“ за отлични постижения в глобалните научни изследвания за 2018 г., която се базира на научноизследователско проучване от приблизително над 100000 „изследователски теми“, в които научните изследвания в България имат значително и нарастващо глобално въздействие. Отличието получи проф. Валя Банкова от БАН и Институтът по органична химия с Център по фитохимия към БАН.

Наградата на Кларивейт Аналитикс за 2018 г. получи проф. Петя Осенова от факултет „Славянски филологии“ на СУ „Св. Климент Охридски“ за отлични постижения и влиятелност в областта на социалните науки. Цели 15 % от нейните публикации са в сред първите 10 най-цитирани в техните категории.

Тази година висшите училища и научни организации номинираха 44 свои изявени учени и колективи.

Средствата за парични награди „Питагор“ в размер на 80000 лв. са от програмата за оценка и развитие на научния потенциал за изграждане на устойчива връзка образование-наука-бизнес като основа за развитие на икономика, базирана на знанието на Министерството на образованието и наука за 2018 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.