МОН подготвя безплатна електронна платформа с уроци за учениците

1 млн. българи могат да останат без работа заради липсата на дигитални умения

Безплатна електронна платформа с уроци, представени по атрактивен начин, подготвя Министерството на образованието и науката по проект "Образование на бъдещето".

Той ще се финансира по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", а съдържанието - клипове, филми и интерактивни уроци, ще създават срещу заплащане учителите, съобщи във Варна просветният министър Красимир Вълчев.

Според него по същия проект ще бъде финансирано и обучение още от 1 клас по кодиране и компютърно моделиране, а целта е учениците да бъдат подготвени за изискванията на пазара на труда през следващите 4 десетилетия, в които ключов фактор ще е дигитализацията.

"Затова увеличихме приема в паралелките по информационни технологии и осигурихме финансиране за изграждане на свободна wi-fi мрежа във всички училища със защитни стени, така че да се ползва за уроци, а не за сърфиране в интернет", поясни Вълчев.

Той отчете, че от тази учебна година 1700 от общо 2400 училища у нас вече работят с електронни дневници. "Най-голям проблем остават резултатите по математика след 4 клас. Експертен екип преглежда отново програмите по този предмет, за да ги облекчим, така че да се избегне препускането по материала и да има време за преговор", анонсира министърът.

Той допълни, че има тенденция за намаляване на желаещите да учат в чужбина кандидат-студенти. Тази година МОН е издало удостоверения на 3500 младежи, докато миналата са били 4200, а преди това - по 5000 годишно. Над 20 000 българи се обучават зад граница, а МОН полага усилия да привлича у нас повече студенти от българските диаспори. Затова приемът за тях е бил увеличен от 400 на 2000 бройки, а стипендиите - повишени тройно, поясни Вълчев.

В Икономическия университет той участва в поредната лекция от цикъла МASTERCLASS WORK 4.0, посветена на предизвикателствата, които поставя дигиталната революция пред пазара на труда. "От подготовката на днешните ученици зависи дали след години ще бъдем развита или развиваща се страна", категоричен бе министърът.

"В областта на образованието се полагат много усилия, но все още се говори малко за отражението на дигиталната трансформация върху реалния бизнес, което е спешен проблем", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров, който също участва във форума. Той подчерта, че страната ни е на последно място в ЕС по дигитални умения, а около 1 милион работещи българи са застрашени да останат на улицата, ако до 5 г. не усъвършенстват базовите си умения.

КНСБ предложи стартирането на национална програма за повишаване дигиталните умения на работещите, за която ще са нужни около 1 млрд. евро, припомни Димитров. Той добави, че първата стъпка вече е налице - МТСП е заложило близо 500 000 лв. за такива проекти по ОП "Развитие на човешките ресурси". На европейско ниво също има фондове, които дават възможност за повишаване на квалификацията на работещите и е важно България да се възползва от този шанс, подчерта Димитров.

Коментари

Задължително поле