Мореплавателят Дончо Папазов направи курбан в Царево

Стотина приятели събра на курбан в Царево световноизвестният български мореплавател Дончо Папазов. Няколко месеца преди 80-ия си рожден ден яхтсменът, който обиколи света по така наречения Невъзможен път, отбеляза 30 години от плаването си точно в 13 часа на пристанището. На 13 юни 1988 година завърши самотната му обиколка на света без спиране, през Нос Хорн, на борда на яхтата „Тивия“. Това е едно от най-големите постижения в българското ветроходство.

Дончо Папазов обиколи света на „Тивия“ за 164 дни, като по-голямата част от плаването му беше през зимния сезон на южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” и „неистовите петдесет” градуса.

През 1988 г., Дончо усъвършенства „невъзможния път” на прочутия мореплавател-самотник Вито Дюма, който през 1942-43 г. обикаля света през нос Хорн. Дюма спира в шест пристанища и част от маршрута му минава в пояса на 30-те градуса. „Невъзможният път” е прието да се нарича предизвикателството да се обиколи света в южните полярни ширини, на юг от трите носа – нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн.

Дончо първи премина невъзможният път без спиране, сам, за 164 дни, през зимата и оттогава го наричат българския „невъзможен път”. Дюма извършва огромно постижение и подвиг, останало незабелязано и недооценено заради разгарата на Втората световна война. Днес, Вито Дюма има запазено място в морските анали като пионера на самотното мореплаване и преодоляването на „lаroute impossible”.

Постижението на Дончо също потъна във вълненията на голямото политическо събитие - демократични промени през 1989 г., в които той се потопи изцяло. Ето откъс от книгата на Дончо Папазов „Невъзможният път“ описваща плаването:

„Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!“

От Созопол до Буенос Айрес (1987) Дончо плава заедно с Методи Савов. От Буенос Айрес до Созопол (1989) плава заедно с Николай Йотов.

Кой е Дончо Папазов? Той е е мореплавател, но не само. Двадесет години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Депутат в 36-то Народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ, щастлив дядо. Вероятно ще се изненадате, че Дончо Папазов е икономист. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София. За всеобща изненада зарязва специалността си и се впуска в морски приключения. През 60-те години участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура. И оттогава е непрекъснато във водата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица