Морето в Турция поскъпва

Пакетите за почивки в турските курорти са почти изчерпани още с ранните записвания

Край на по-евтините почивки в Турция. Цените на пакетите за ваканционен отдих в изестната със своя „ултра олинклузив“ южна съседка на страната ни тази година са с 15-25% по-високи и постепенно се завръщт към нивата от преди три години, разкриха пред „Труд“ родни туроператори, който работят изключително на турския пазар.

Туризмът в Турция изпадна в криза два сезона поред заради политическата криза след опита за преврат през юли 2016 г. и напрежението в отношенията с Москва, последвало свалянето на руски боен самолет половин година по-рано от турските ВВС. В отговор руските туроператори спряха пакетите за почивки в турски курорти и много от хотелите останаха празни. Кризата в отношенията между Анкара и някои държави от ЕС пък доведе от отлив на европейски гости. Данните от ранните записвания за предстоящия летен сезон обаче показват, че тази година негативните последици, които понесе туристическият бранш в страната, ще бъдат преодолени в значителна степен.

„Турция поскъпна, защото руснаците се завърнаха. Има засилен интерес и от страна на поляци и чехи. Миналата година не беше проблем да се намерят оферти за 7-дневен престой в 5-звездни хотели с „ултра олинклузив“ пакет и чартърен полет на цени доста под 1000 лева в активния сезон, но сега това е почти невъзможно“, разказаха от бранша. По думите им, сериозна заслуга за този ръст има и раздвижването на вътрешния пазар, тъй като през миналите два сезона много от държавните чиновници в страната не са излизали в отпуск след чистката в администрацията. Заради въведените ограничения за пътувания в чужбина пък тази година те масово ще почиват в родината си.

Българските туристи също се връщат в Турция. Според туроператорите пакетите за летния сезон са почти изкупени. До края на февруари текат ранните записвания и желаещите все още могат да направят резервации с намаления от порядъка на 15-30%. Офертите за 7 нощувки в 5-звезден хотел и пътуване със самолет започват от 400 евро, но са за самото начало на сезона, през май. В активните месеци юли и август е трудно да се закупят такива под 550-600 евро. Семейство с дете ще плати около 1200 евро. За около 500 лева може да се намерят пакети за юни и септември, но пътуването е с автобус.

Няма осезаема промяна в цените и интереса към Гърция. Възможностите там са разнообразни и добре познати на българския турист – хотел, квартира или къмпинг.

Офертите обаче са предимно за хотели от средния клас. Предложенията за по-малко популярните дестинации като островите Санторини, Корфу и Лефкада започват от около 900 лв. за човек в двойна стая, за 7 дни и превоз по въздуха. Туроператорите предлагат и 3-4 нощувки по време на майските и великденските празници на цени между 300 и 400 лева, които са предпочитани от българите.

Една от малко познатите дестинации в Гърция, която вече се предлага у нас, е трудно достъпният остров Кефалония. Често бурното море затруднява редовните фериботни връзки до там, затова туристите пътуват със самолет. Островът е изключително красив с почти недокоснати плажове, част от които са достъпни само по вода. „Като цяло Кефалония е слабо комерсиализиран и това го прави привлекателен за определен сегмент туристи. Това е бутиков продукт за ценители на Гърция и красивата природа“, обясни Йоанна Алексова, мениджър продажби в една от родните туроператорски компании. Цената на човек за двойна стая в 4-звезден хотел е 1150 лв. за 7 нощувки с включени закуска и вечеря. Друга гръцка дестинация, която родните оператори се опитват да наложат, е вулканичният Санторини. „Любопитното е, че всички европейци го харесват, но не и българите. Там го няма традиционния пясъчен плаж и клиентите ни предпочитат да го посещават с по-кратък престой“, обясниха от бранша.

Димитър Попов, АБТТА:

Вече можем да стигнем по-далеч за същите пари

Интересът към Турция се възстановява, първо руснаците възобновиха чартърните си програми, а сега и западните туроператори започнаха да правят същото. За българския турист това означава, че цените вече няма да са същите, а ще има известно увеличение, каза пред „Труд“ Димитър Попов, член на УС на Асоцацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

По думите му, предлагането все още е достатъчно, тъй като няма начин целият обем на туристопотока да бъде възстановен на нивата от преди.

В същото време, по-екзотичните дестинации стават все по-достъпни за българите, тъй като цените на самолетните билети намаляват, а предлагането нараства, посочи Попов. „Очаквам да има увеличение по посока Югоизточна Азия заради агресивната експанзия на авиопревозвачи като катарските, които откриха нови линии в региона. Всяка нова дестинация на нискотарифните компании също незабавно генерира туристически трафик. Туроператорите веднага се възползват и купуват места. Като цяло тенденцията е цените за екскурзиите на азиатския пазар да намаляват“, обясни експертът.

По думите му, българският турист вече се е наситил на Европа. „Никой няма да ходи в Париж няколко пъти, за да види едно и също нещо. Клиентите гледат по-далеч в търсене на нещо различно. Това не означава, че българинът е забогатял, а просто може да стигне по-далеч за същите пари“, каза Димитър Попов.

Екскурзии

Далечният Изток и Скандинавия привличат любителите на екзотиката

Българите, които са любители на пътуванията до по-екзотични кътчета на планетата, най-често избират Далечния Изток – Малайзия, Индонезия с островите Бали и Ява, Сингапур, Китай, Япония и Индия, разкриха туроператори. Екскурзиите в тези далечни държави обикновено траят по една или две седмици. Цените са от 2000 до 6000 лева в зависимост от дестинацията и престоя. „Имаме три групи за Индия през април, които вече са запълнени, както и една за Япония. Групите са от по 20-25 души, като обиколките обикновено продължават две седмици, но има и съкратен пакет за една. Престоят за седмица в Индия излиза малко над 2000 лева“, похвалиха се от една от компаниите.

На същата цена можете да посетите и Скандинавия. В бранша отчитат засилен интерес към тази северна дестинация. посещенията там се предлагат в автобусен и самолетен вариант с около 10 нощувки, някои от които – на ферибот, а туристите имат възможност да посетят различни градове и да се любуват на красивата природа.

Коментари

Задължително поле