Морето става опасно след 11 август

Спазвайте флаговете на плажа, зоват спасители

Морето става опасно през следващите дни. Очаква се по-сериозно вълнение около 11 август. Дотогава то ще е 1-2 бала, след което то ще стигне 3-4 бала, предупредиха спасители.

През миналата 2016 г. 133-ма са се удавили в страната за цялата година. 41 от тях са намерили смъртта си във водите на морето. Спасените са 3974.

През 2017-та година има 24 удавяния за първите пет месеца на годината. Това обаче са месеците преди началото на топлия сезон, когато и инцидентите обяснимо зачестяват. Морето е най-опасно през август, категорични са спасителите. Още в началото на месеца те подсилиха редиците си заради очакваното мъртво вълнение на Илинден и оттогава са нащрек. Категорични са, че след 2-ри август морето се обръща.

За пореден път спасителите предупреждават туристите да се съобразяват с флаговете на плажа. По думите им все пак има положителна тенденция - хората стават малко по-дисциплинирани от година на година. Според тях една от причината е, че им се съставят актове от полицията в размер на 200 лева.

Родителите не бива да оставят без надзор децата си и да им позволяват да се къпят при червен флаг, напомнят и лекари, които отговарят за спешната помощ по курортите през лятото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България