Морската Алма матер ще обучава киберспециалисти за армията

Най-старото техническо училище у нас гради храм "Св.Николай"за венчавки на курсанти и възпитаници

Две нови специалности "Кибероперации" и "Киберсигурност" ще бъдат открити наесен във ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". В първата ще се обучават специалисти за всички видове въоръжени сили на Министерството на отбраната, а втората ще подготвя студенти за нуждите на бизнеса и администрацията, посочи началникът на морската Алма матер флотилен адмирал проф.Боян Медникаров. Най-старото техническо училище и лидер във военноморското образование отбеляза 138 години от създаването си с тържествен военен ритуал. Приемът за новата учебна 2019/2020 г. ще бъде за около 560 студенти и при ранните записвания има вече 100 повече в сравнение със същия период на м.г. ВВМУ ще подготви 52 нови курсанти, 20 от които за ВМС, 20 за службите на Военномедицинската академия и останалите като киберспециалисти за системата на отбраната. Очаква се увеличение и на чуждестранните студенти, които в момента са над 450. Ръководството на училището работи активно за привличане на младежи най-вече от Африка.%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-1

ВВМУ е водещ партньор по проект за създаване на център за компетентност с интелигентни системи за подготовка на кадри в сферата на сигурността. Съвместно с областна управа във Варна се работи за изграждане на център за управление и овладяване на различни кризисни ситуации. Планира се и център за спасяване по море.

В двора на училището се изгражда храм на името на Св.Николай, изцяло с дарения. След грубия строеж ще започне покриването на кубетата и изграждане на каменната облицовка. Целта е в храма да се правят венчавки и кръщенета на курсанти и възпитаници на училището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България