Морската Алма матер ще обучава студенти и курсанти от Казахстан

Азиатската държава откри почетно консулство във Варна

Водят се преговори с ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" за обучение на курсанти и студенти от Казахстан. Дори вече има "първа птичка" от азиатската държава, която се обучава в Морската Алма матер на свободен режим, каза почетният консул инж.Иван Генов, който посети ВУЗ-а заедно с посланика на азиатската страна у нас Темиртай Избастин.

След Благоевград Казахстан откри второто си почетно консулство-във Варна, което покрива десет области , т.е. половин България, посочи дипломатът. Той се надява скоро да бъде пусната директна авиолиния от София до Астана или Алмати. През лятото ще има чартърен полет от казахстанската столица до Бургас, посочи Темиртай Избастин. По последни данни 4500 етнически българи живеят в страната. Дипломатът посочи, че България е желана дестинация за почивка на море от неговите сънародници и потвърди, че има интерес за закупуване на имоти от тях у нас.

Казахстан е естественият азиатски център, който е връзката на България с Китай, Русия и това дава потенциал за развитие на двустранните отношения в икономиката и морския бизнес. Казахстан се очертава един от световните производители на петрол и газ, а в Каспийско море работят водещи фирми в отрасъла, припомни почетният консул на Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България