МОСВ въвежда ред в Натура 2000 (обзор)

Министърът на околната среда и водите Нено Димов (в ляво) и директорът на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров по време на пресконференцията, на която бяха представени промените в ЗБР. Снимка МОСВ

В момента европейската мрежа от защитени зони включва хвостохранилище, летище, гробища, сметища и частните имоти на 1 милион души

Ред в управлението на зоните в Натура 2000 въвежда Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), които ще бъдат внесени за одобрение от правителството.

Хаосът, който в момента цари в европейската екологична мрежа, е заложен още при нейното разчертаване, което у нас е направено от псевдоекологичните организации в коалицията „За да остане природа в България.

Както „Труд“ разкри през февруари, „природозащитниците“ са картирали Натура 2000 без задължителните теренни проучвания – всичко е правено на бюро в техните офиси. По този начин днес 34.8% от територията на страната представлява защитени зони.

Сега МОСВ иска да въведе нов подход в управлението на Натура 2000, който отговаря на всички европейски изисквания.

Промените в ЗБР бяха представени от ресорния министър Нено Димов и директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров на пресконференция в София.

Нено Димов обясни, че с корекциите се въвежда задължителното разработване на териториални планове за управление на защитените зони.

„Философията на териториалните планове е да се дава приоритет на активните мерки пред забраните и ограниченията. Така отговаряме на една от критиките на Европейската комисия, че само чрез забрани не може да бъде постигнато добро състояние на различните местообитания и видове“, обясни министърът и добави: „Промените предвиждат силна децентрализация при взимането на решенията за управление на Натура 2000. Още през 2017 г. ЕК прие План за действие за природата, хората и икономиката, който се отнася до мрежата от защитени зони. За себе си съм го перифразирал като „природата и икономиката за хората“, защото хората са в центъра на политиката.“

Министърът на околната среда посочи още един акцент от корекциите – всички първични научни данни, на базата на които се определят нови защитени зони, ще подлежат на проверка.

Досега нито една псевдоеколотична организация не е предоставяла такава информация в МОСВ, въпреки че точно на тази база цели местности са вкарвани в Натура 2000. Така само те разполагат са данните, за които не е ясно дали са верни.

Министърът разясни, че когато работата е финансирана с публични средства, авторите на проучването ще бъдат длъжни да направят резултатите от него общественодостъпни. В случай на частно финансиране данните могат да се предоставят доброволно, но и тогава ще бъдат проверявани за автентичност. По този начин ще се коригира още един абсурд. В момента в Натура 2000 има включени територии, които нямат никакво място в мрежата. Именно това показва, че „еколозите“ не са стъпвали на терен, а са картирали наизуст.

Например гробището на село Топола е в границите на Натура 2000. Същият е случаят с военния полигон „Ново село“, летището край Балчик и хвостохранилище на минна компания – защитени зони са.

В Натура 2000 са включени и стотици сметища край малки и големи градове. Недомислията са неизброими, но най-ощетени са над 1 000 000 души, които не могат да се разпореждат с частните си терени, защото са включени в Натура 2000.

Нено Димов посочи и новите звена, които ще бъдат създадени, за да се децентрализира управлението на Натура 2000 и да се чува и гласът на местните общности.

Корекциите на ЗБР предвиждат Национален орган за управление, Национален консултативен съвет за Натура 2000 към министъра на околната среда и водите, органи за управление на мрежата на регионално ниво, като към последните ще действат Комитети на заинтересованите страни.

В същото време съществуващият Национален съвет за биологично разнообразие се запазва, като ще изпълнява предвидените в закона функции.

Фалшификациите направени преди 12 години: „Природозащитници“ подменили методологията

За разлика от европейската практика, у нас зоните в Натура 2000, заемащи 34.8% от територията на страната ни, са определяни от псевдоеколотичните неправителствени организации в периода 2005-2007 година. За тази дейност те са получили 9 милиона лева. Въпреки огромната сума, за да „инкасират максимална печалба, „природозащитниците“ са подменили европейската методология – така не е спазено основно изискване, като освен с екологични, да се съобразят с културни, социални и икономически фактори.

За да не бъдат разкрити как не са свършили никаква научна работа, а само са прибрали милиони, „еколозите“ в момента се опитват да провалят промените в ЗБР, гарантиращи спазване на евродирективите.

Затова МОСВ предлага да се изискват реални данни за разпространение на растителни и животински видове, потвърдени с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено при картирането на Натура 2000 - „еколозите“ са работели по прогнозни данни, тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

Още през февруари прогнозният метод бе обяснен от учени пред „Труд“ по опростен начин:

Седиш си на бюрото в офиса, взел си няколко тома с данни от библиотеката и четеш - В Рила има боровинки. Те са еди колко си декара. Мечките се хранят с боровинки. Щом има толкова декари боровинки, значи там има 65 мечки, които за да живеят спокойно, трябва да разполагат, например, с 10 000 декара защитена зона“. И 10 000 декара се включват в Натура 2000. Същият е принципът с любимите на „еколозите“ лалугери. На определено място има трева. Лалугерите я ядат, а те са основна храна на ястребите. Щом има толкова декари трева, значи там има определен брой лалугери, които стигат за изхранването на 10 ястреба – значи има 10 ястреба и 1000 лалугера.

Изпълнител на поръчки: Белев и ко инструктират репортерка на „Дневник“

По време на брифинга за представянето на промените в ЗБР пет въпроса зададе репортерката на „Дневник“ Вера Стаевска, която получава инструкции директно от бившия шеф на природен парк Витоша Тома Белев и Стефан Аврамов от българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“.

След като получи отговори от министър Нено Димов, репортерката демонстративно си тръгна.

Всъщност Стаевска е част от псевдоеколочните организации – била е координатор проекти на Асоциация на парковете в България, за която съдът обяви, че се управлява нелегитимно от Тома Белев.

Малко по-късно в социалната мрежа фейсбук Белев пусна видео, което на живо гледаха цели 28 души. „Екологът“ беснееше заради корекциите в нормативния акт, като не даде нито един смислен аргумент, но успя да изрече куп лъжи и да отправи заплахи към МОСВ и премиера Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България