На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

МОСВ отпуска допълнително 2,1 млн. лв. за проекти на БАН и СУ

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпуска допълнително 2,1 млн. лева за шест проекта на Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (БАН), Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“ и техни партньори, съобщават от екоминистерството.

Финансирането е по Програма BG03 (Биоразнообразие) на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство (ЕИП).

С изпълнението на допълнителните дейности ще бъде завършена картата на екосистемите и екосистемните услуги в България. Предстои подписване на допълнителни споразумения по договорите с бенефициентите по шестте проекта.

В подкрепа на управлението на чужди видове в България се отпускат допълнително 243 403 лева. По проекта ще се извърши анализ на пътищата на разпространение на чуждите видове, ще се разработят ръководства и ще се организират обучителни курсове за заинтересованите страни.

С близо 428 138 лева ще се подобри методическата подкрепа при изпълнение на одобрените проекти за картиране на екосистемите и въвеждането на резултатите в националната информационна система към Изпълнителната агенция по околна среда. Обобщените данни ще дават информация коя е преобладаващата екосистема на определена територия и в какво състояние е тя. Така ще могат да се вземат най-добрите управленски решения за нейното поддържане или възстановяване. Освен това допълнително ще се финансира и разработването на актуална карта на защитените територии в страната, каквато не е разработвана от няколко десетилетия.

С 144 680 лева ще се допълни реализацията на проект за оценка и картиране на състоянието на тревните екосистеми и техните услуги в България.

С 487 931 лева в рамките на проекта за картиране и оценка на степно-храстовите екосистеми на територията на страната, извън защитените зони от мрежата НАТУРА 2000, ще се подкрепи картирането на един необхванат досега от процеса тип екосистеми – земеделските земи.

Другият необхванат към момента тип екосистеми – морските, ще се финансира в рамките на проекта за картиране и оценка на водни екосистеми, като за него се отпускат 759 767 лева.

С 37 912 лева ще се подпомогне реализирането и повиши информираността за ползите от проекта за картиране и оценка на екосистемите и екосистемните услуги в земи с рядка растителност у нас.

Екосистемите включват живата и неживата природа, разпространена на определена територия, които имат различни характеристики и си взаимодействат помежду си в рамките на екосистемата. Екосистемните услуги, които хората ползват, са резултат от естествените процеси и функции, протичащи в самите екосистеми. На определена територия могат да съществуват едновременно няколко екосистеми, които взаимно се допълват – горска, храстова, тревна, водна и др. Картирането им ще покаже тяхното разпространение в страната, състояние им и потреблението на произтичащите от тях екосистемни услуги. Данните ще дадат информация има ли увреждане на техните естествени функции и какви са нуждите от тяхното възстановяване.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.