Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Прищина: Сърбия да не използва за политически цели убийството на Оливер Иванович

Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Борисов ще участва на форума в Давос

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

МОСВ отпуска средства за канализация на девет софийски квартала

Снимка: МОСВ

Министерството на околната среда и водите ще отпусне средства за изграждане на канализационната мрежа на 9 софийски квартала, съобщават от министерството на околната среда и водите.

Средствата ще бъдат за кварталите„Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Гърдова глава“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“ „Бенковски“, „Орландовци“ и „Кремиковци“.

Първата крачка към подобряване на ВиК инфраструктурата в тези райони беше направена днес с подписване на договор между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на София Йорданка Фандъкова за извършване на регионалното прединвестиционно проучване (РПИП) на Столичната община. Проектът е на стойност 5, 2 млн. лв., като 4, 4 млн. лв. е размерът на безвъзмездното финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 “.

„Този проект полага основата на широкообхватна инвестиция в изграждане и рехабилитация на инфраструктурата на София. Той ще е на стойност над 400 млн. лв. Това е поредната стъпка в усилията ни София да се превърне един по-удобен и зелен град“, каза министър Ивелина Василева. „След като със средства по Оперативната програма беше преодоляна кризата с боклука и тя остана в миналото, сега ще се решат и тежките проблеми с ВиК мрежата“, допълни министър Василева.

Предстои разработване на РПИП, съпътствано с изготвяне на идейни проекти, цялата техническа документация, финансово-икономически анализи и други.

До момента МОСВ чрез Оперативна програма „Околна среда“ подпомогна изграждане на повече от 65 км ВиК мрежа на територията на общината. 350 млн. лв. бяха инвестирани в изграждане на Завода за отпадъци. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. С близо 215 млн. лв. от Оперативната програма беше подобрен и градският транспорт чрез купуването на 10 метровлака, 20 трамвайни мотриси и 126 автобуса, които изцяло отговарят на екологичните изисквания.

Министър Василева обобщи, че до момента са обявени процедури за 1, 3 млрд. лв., а догодина предстои обявяване на най-голямата от тях, тя е в сектор „Води“ за  над 1,5 млрд. лв. По нея ще може да кандидатства и Столичната община, след като подготви предложение на базата на регионалното си прединвестицонно проучване.

Кметът на София благодари за успешното сътрудничество. „В София беше изградено много, но то е недостатъчно, все още има населени места без канализация, а в центъра мрежата на места е на 100 години. Това изисква големи инвестиции, които общината не може да се позволи само с данъците на столичани“, каза Йорданка Фандъкова. „Днешният договор дава възможност да се подредят приоритетите и после да кандидатстваме за финансиране на строителни дейности. Ще са нужни и много средства за отчуждаване на терените. Подобни крупни инвестиции не могат да се случат  без партньорството между държавата и общината“, подчерта кметът на столицата.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.