Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

МОСВ представи приоритетите си пред парламентарната Комисия по околната среда и водите

Снимка: МОСВ

Приоритетите в работата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха представени от министър Нено Димов и неговите заместници пред депутатите от Комисията по околната среда и водите в Народното събрание, съобщават от пресцентъра на министерството.  Министър Димов подчерта, че в работата си ще се стреми към спазването на баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие, тъй като това са двата стълба, които водят до повишаване на качеството на живот на хората.

Приоритет в работата на министъра ще бъде намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. Ще бъде направен преглед на всички регулаторни режими, за да се види дали съществуват изисквания, които са по-строги от тези на европейското законодателство и затрудняват допълнително  микро, малкия и средния бизнес. Ще се търсят и възможности за предоставяне на услугите по електронен път.

По политиката за опазване на околната среда първостепенна важност за МОСВ ще е чистотата на атмосферния въздух, като ще се подпомагат общинските мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Ограничаването на замърсяването на водите също ще е приоритет на министерството. Министър Димов посочи, че две трети от финансирането по Оперативна програма „Околна среда“ е насочено към водния сектор.

По отношение на отпадъците ще се търси механизъм за начисляване на таксите върху услугата по сметосъбиране и обработка, както и върху количеството, а не според данъчна оценка и размера на имотите. Според министър Димов по този начин ще се постигне намаляване на обема на отпадъците и ще се стимулира разделното събиране и привличането на инвестиции в сектора.

Зам.-министър Атанаска Николова заяви, че във водния сектор акцент в политиката ще бъдат инвестициите в екологична инфраструктура и насърчаването на бизнеса към въвеждане на технологии за пестене на водния ресурс. Ще се развиват мерките за превенция от бедствия и аварии. По отношение на  промените в климата ще бъдат изпълнявани поетите от страната ни ангажименти на европейско и световно ниво.

Зам.-министър Николай Кънчев посочи като приоритет в своята работа недопускането на втора наказателна процедура спрямо България за депонирането на отпадъците. Той заяви, че предстоят конкретни действия за депата, които не отговарят на изискванията, за да може страната ни да изпълни необходимите мерки до края на годината.  Ще се подготвят законодателни промени в областта на превантивните дейности.

Зам.-министър Красимир Живков подчерта, че Европейската комисия е посочила България като пример за изработения от страната ни План за управление на отпадъците. Той заяви, че ще работи за повишаване на обществената информираност по проблемите на околната среда, както и за засилване на превантивния и текущия контрол с цел  осигуряване на условия за здравословна среда за живот.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.