Десислава Радева заяви, че никога не е управлявала сама автомобил на НСО

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Апокалипсис с древните зверове Нов плакат на „Годзила: Кралят на чудовищата”

Диона провокира с Барби визия Рапърката вдъхновена от идола си Ники Минаж

Първи сблъсъци между „жълтите жилетки“ и полицията станаха по Шанз-Елизе

Жена в мозъчна смърт спаси живот на двама тежко болни мъже

Антонио Лопес към Бойко Борисов: Приемането на ГЕРБ в Центристкия демократичен интернационал е признание за усилията на всички хора в партията

Временно затварят за движение пътя Своге-Нови Искър в понеделник

Петя Дикова очаква първото си дете

Сузанита върти бизнес с голи снимки

АПИ плаща над 9200 лв. за аквапланинг на „Хемус“ Ауди с лоши гуми самокатастрофирало в наводнен участък

Президентът Румен Радев пристигна в Йордания

МОСВ представи приоритетите си пред парламентарната Комисия по околната среда и водите

Снимка: МОСВ

Приоритетите в работата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха представени от министър Нено Димов и неговите заместници пред депутатите от Комисията по околната среда и водите в Народното събрание, съобщават от пресцентъра на министерството.  Министър Димов подчерта, че в работата си ще се стреми към спазването на баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие, тъй като това са двата стълба, които водят до повишаване на качеството на живот на хората.

Приоритет в работата на министъра ще бъде намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. Ще бъде направен преглед на всички регулаторни режими, за да се види дали съществуват изисквания, които са по-строги от тези на европейското законодателство и затрудняват допълнително  микро, малкия и средния бизнес. Ще се търсят и възможности за предоставяне на услугите по електронен път.

По политиката за опазване на околната среда първостепенна важност за МОСВ ще е чистотата на атмосферния въздух, като ще се подпомагат общинските мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Ограничаването на замърсяването на водите също ще е приоритет на министерството. Министър Димов посочи, че две трети от финансирането по Оперативна програма „Околна среда“ е насочено към водния сектор.

По отношение на отпадъците ще се търси механизъм за начисляване на таксите върху услугата по сметосъбиране и обработка, както и върху количеството, а не според данъчна оценка и размера на имотите. Според министър Димов по този начин ще се постигне намаляване на обема на отпадъците и ще се стимулира разделното събиране и привличането на инвестиции в сектора.

Зам.-министър Атанаска Николова заяви, че във водния сектор акцент в политиката ще бъдат инвестициите в екологична инфраструктура и насърчаването на бизнеса към въвеждане на технологии за пестене на водния ресурс. Ще се развиват мерките за превенция от бедствия и аварии. По отношение на  промените в климата ще бъдат изпълнявани поетите от страната ни ангажименти на европейско и световно ниво.

Зам.-министър Николай Кънчев посочи като приоритет в своята работа недопускането на втора наказателна процедура спрямо България за депонирането на отпадъците. Той заяви, че предстоят конкретни действия за депата, които не отговарят на изискванията, за да може страната ни да изпълни необходимите мерки до края на годината.  Ще се подготвят законодателни промени в областта на превантивните дейности.

Зам.-министър Красимир Живков подчерта, че Европейската комисия е посочила България като пример за изработения от страната ни План за управление на отпадъците. Той заяви, че ще работи за повишаване на обществената информираност по проблемите на околната среда, както и за засилване на превантивния и текущия контрол с цел  осигуряване на условия за здравословна среда за живот.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.