Момче се удави в река Росица 17-годишният младеж е от великотърновското село Ресен

Турция намали военната служба на шест месеца

Шоколадовото изкушение Лаис Рибейро

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Черна гора

Прокуратурата поиска задържане под стража за седемте обвинени за трафик на мигранти

ДПС няма да участва в консултации за партийните субсидии

Евакуираха 15-хиляден град в Япония заради опасност от свлачища

Цената на биткойна надхвърли 12 000 долара

Торнадо издуха яхтено пристанище пред погледите на ужасени туристи (ВИДЕО)

Вижте Кайли Дженър без грим и с очила (СНИМКИ)

Клиент буйствал в хотел в Търново Строшил лампа и врата в туристическия обект

Войнска кухня, отбрани блюда и целебни храни показват на фестивала „Вкусът на Средновековието“ в Търново Зрелищното събитие се организира на крепостта Царевец

Бус с нелегални мигранти катастрофира в Одрин, загинаха 10 души (ВИДЕО)

Дете оцеля по чудо след падане от осмия етаж

Безплатни работилници се организират за децата на Стара Загора

МОСВ представи приоритетите си пред парламентарната Комисия по околната среда и водите

Приоритетите в работата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха представени от министър Нено Димов и неговите заместници пред депутатите от Комисията по околната среда и водите в Народното събрание, съобщават от пресцентъра на министерството.  Министър Димов подчерта, че в работата си ще се стреми към спазването на баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие, тъй като това са двата стълба, които водят до повишаване на качеството на живот на хората.

Приоритет в работата на министъра ще бъде намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. Ще бъде направен преглед на всички регулаторни режими, за да се види дали съществуват изисквания, които са по-строги от тези на европейското законодателство и затрудняват допълнително  микро, малкия и средния бизнес. Ще се търсят и възможности за предоставяне на услугите по електронен път.

По политиката за опазване на околната среда първостепенна важност за МОСВ ще е чистотата на атмосферния въздух, като ще се подпомагат общинските мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Ограничаването на замърсяването на водите също ще е приоритет на министерството. Министър Димов посочи, че две трети от финансирането по Оперативна програма „Околна среда“ е насочено към водния сектор.

По отношение на отпадъците ще се търси механизъм за начисляване на таксите върху услугата по сметосъбиране и обработка, както и върху количеството, а не според данъчна оценка и размера на имотите. Според министър Димов по този начин ще се постигне намаляване на обема на отпадъците и ще се стимулира разделното събиране и привличането на инвестиции в сектора.

Зам.-министър Атанаска Николова заяви, че във водния сектор акцент в политиката ще бъдат инвестициите в екологична инфраструктура и насърчаването на бизнеса към въвеждане на технологии за пестене на водния ресурс. Ще се развиват мерките за превенция от бедствия и аварии. По отношение на  промените в климата ще бъдат изпълнявани поетите от страната ни ангажименти на европейско и световно ниво.

Зам.-министър Николай Кънчев посочи като приоритет в своята работа недопускането на втора наказателна процедура спрямо България за депонирането на отпадъците. Той заяви, че предстоят конкретни действия за депата, които не отговарят на изискванията, за да може страната ни да изпълни необходимите мерки до края на годината.  Ще се подготвят законодателни промени в областта на превантивните дейности.

Зам.-министър Красимир Живков подчерта, че Европейската комисия е посочила България като пример за изработения от страната ни План за управление на отпадъците. Той заяви, че ще работи за повишаване на обществената информираност по проблемите на околната среда, както и за засилване на превантивния и текущия контрол с цел  осигуряване на условия за здравословна среда за живот.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.