Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Трима демонстранти са убити в Ирак

Започна спешното заседание на НКП на „Левски“

Спасяват пострадал турист на Скакавишкия водопад с хеликоптери, транспортират го в болница

Над 5 хиляди души са заболели от грип за една седмица у нас

Китай спира груповите екскурзии в чужбина и страната

Полицията в Пловдив с масирани проверки на месопреработватели Разследват хранително предприятие за незаконен добив на подпочвени води

МОСВ призова кметовете да вземат мерки за чистотата на въздуха през лятото

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков изпрати писмо до кметовете на общини с нарушено качество на атмосферния въздух. В него МОСВ призовава за стриктно изпълнение на предвидените в общинските програми мерки за намаляване на нивата на ФПЧ10 и поддържането на ниско ниво там, където е постигнато съответствие, съобщиха от ведомството.

Министерството настоява за мерки, приложими през летния сезон – редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублоковите пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, както и контрол на строителните дейности на територията на общината.

От изключителна важност за осъществяването на дейностите по изпълнение на всички мерки от програмите е създаването на организация за последващ контрол. Според изискванията на чл. 41, ал. 2 от Наредба №12 за нормите за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици (ФПЧ10), олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух контролът по изпълнението на програмите по чл. 27 от Закона за чистотата на атмосферния въздух се осъществява от общинските органи, съгласувано със съответната РИОСВ.

Според решението на съда на ЕС в Люксембург България не е спазила нормите за ФПЧ10 на територията на страната. „Като се има предвид, че по данните от мониторинга и анализа на общинските програми битовото отопление е основен източник на емисии на ФПЧ10, считаме за недопустимо регистрирането на превишения през летния сезон“, се казва в писмото с указания до кметовете.

Предвид сериозността на проблема министерството разчита на добро сътрудничество и конструктивни действия от страна на общините и на РИОСВ за навременно и ефективно изпълнение на заложените в програмите мерки за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.