Почина Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

МОСВ резервира 54 млн. лв. за зелените

Сумата от 54 милиона лева ще се опита да „резервира“ за зелени организации Министерството на околната среда и водите, научи „Труд“.

Средствата са по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и не са усвоени в сектор „Биоразнообразие“, където обичайно всичко отива в джоба на организациите от коалиция „За да остане природа в България“.

Практиката в такива случаи е неусвоените европари да бъдат преразпределени за сфери, които се финансират от ОП „Околна среда“. Това става, след като бъде поискано разрешение от Европейската комисия и оттам дадат зелена светлина. Но вместо сумата да бъде разпределена за належащи дейности като чистотата на въздуха, нови сметища или канализация, Комитетът за наблюдение на програмата я връща в ръцете на зелените.

Комитетът е съставен основно от чиновници на ведомството и хора от въпросните зелени организации и подготвя следната схема – в следващите два дни ще вземе решение „на подпис“. Това означава, че няма да има обсъждания и решението ще бъде взето непрозрачно. То вече е предложено за одобрение. На практика така се заобикаля и забраната за обявяване на обществени поръчки, издадена към министрите от премиера в оставка Бойко Борисов през декември. Тогава той заяви на членовете на кабинета да спрат всички тръжни процедури и да ги оставят на служебния кабинет.

Отделно се предлага през 2017 г. да се намалят десет пъти средствата за общините, в които има територии от защитената мрежа „Натура 2000“. Това става благодарение на състава на Комитета за наблюдение, а досега никой не се е заел да провери дали представителите на зелените всъщност не са в конфликт на интереси. Така се опорочава усвояването на средствата на европейските данъкоплатци противно на ангажиментите на нашата държава,  приети в Споразумението с Европейския съюз 2014-2020.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. 54 милиона? и за кво? да си напълнят гушите. айде стига вече бе, спрете се

  2. Каквото не са могли да усвоят (откраднат разбирайте) гори, зелените организации да се радват, че изобщо някакви проекти стигат до тях, защото кранчето отдавна трябваше да им бъде спряно

  3. Тома Белев сигурно вече е мултимилионер, а работа никаква не е свършил, ама ние сме лудите, че му позволяваме това.

  4. Зелената мафия явно се е разпростряла много сериозно в МОСВ след като на праткира получават като подарък тези 54 млн. лв.

  5. МОСВ явно е окупирано от приближени до Тома Белев и Иво Прокопиев!

  6. За съжаление министър Ивелина Василева наистина се оказа човек, който само и единствено работи за зелените интереси на Тома Белев!

  7. Докато държавата хрантути такива далавераджии и измамници като зелените няма да се оправим никога. За съжаление през годините, в които държавата отсъстваше тия успяха да си набутат техни хора по различните нива в министерствата и агенциите и сега яко ги захлебват с милиони. Ето така се източва тази страна дами и господа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.