Пожарът в село Шишманци е напълно потушен

Земетресение от 5,4 по Рихтер в Казахстан

Прокисналият потенциал на естрадата ни С провиснало жарсе шоу не става…

ВМРО предлага химическа кастрация като наказание при изнасилване

Промени в движението в столицата от днес

Амазонка гърми пъдпъдъци в Северозапада

Укротиха река, наплашила село край Монтана

Мъж наръга и уби двама души на гара в Германия

Корианка Килчър в адаптация на „Цветът от космоса“ Ричард Станли съжиявява ужаса на Хауърд Филипс Лъвкрафт

Слънчево време ни очаква днес

Малък самолет падна върху къща в щата Ню Йорк, двама души загинаха

Какво е общото между пикаещо куче и изборите?

20-годишно момиче се изгуби на слизане по Вазовата екопътека, планински спасители я свалиха с въжета

Църквата почита Успение на Свети Иван Рилски

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Обстановката на сметището е овладяна

МОСВ резервира 54 млн. лв. за зелените

Сумата от 54 милиона лева ще се опита да „резервира“ за зелени организации Министерството на околната среда и водите, научи „Труд“.

Средствата са по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и не са усвоени в сектор „Биоразнообразие“, където обичайно всичко отива в джоба на организациите от коалиция „За да остане природа в България“.

Практиката в такива случаи е неусвоените европари да бъдат преразпределени за сфери, които се финансират от ОП „Околна среда“. Това става, след като бъде поискано разрешение от Европейската комисия и оттам дадат зелена светлина. Но вместо сумата да бъде разпределена за належащи дейности като чистотата на въздуха, нови сметища или канализация, Комитетът за наблюдение на програмата я връща в ръцете на зелените.

Комитетът е съставен основно от чиновници на ведомството и хора от въпросните зелени организации и подготвя следната схема – в следващите два дни ще вземе решение „на подпис“. Това означава, че няма да има обсъждания и решението ще бъде взето непрозрачно. То вече е предложено за одобрение. На практика така се заобикаля и забраната за обявяване на обществени поръчки, издадена към министрите от премиера в оставка Бойко Борисов през декември. Тогава той заяви на членовете на кабинета да спрат всички тръжни процедури и да ги оставят на служебния кабинет.

Отделно се предлага през 2017 г. да се намалят десет пъти средствата за общините, в които има територии от защитената мрежа „Натура 2000“. Това става благодарение на състава на Комитета за наблюдение, а досега никой не се е заел да провери дали представителите на зелените всъщност не са в конфликт на интереси. Така се опорочава усвояването на средствата на европейските данъкоплатци противно на ангажиментите на нашата държава,  приети в Споразумението с Европейския съюз 2014-2020.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. 54 милиона? и за кво? да си напълнят гушите. айде стига вече бе, спрете се

  2. Каквото не са могли да усвоят (откраднат разбирайте) гори, зелените организации да се радват, че изобщо някакви проекти стигат до тях, защото кранчето отдавна трябваше да им бъде спряно

  3. Тома Белев сигурно вече е мултимилионер, а работа никаква не е свършил, ама ние сме лудите, че му позволяваме това.

  4. Зелената мафия явно се е разпростряла много сериозно в МОСВ след като на праткира получават като подарък тези 54 млн. лв.

  5. МОСВ явно е окупирано от приближени до Тома Белев и Иво Прокопиев!

  6. За съжаление министър Ивелина Василева наистина се оказа човек, който само и единствено работи за зелените интереси на Тома Белев!

  7. Докато държавата хрантути такива далавераджии и измамници като зелените няма да се оправим никога. За съжаление през годините, в които държавата отсъстваше тия успяха да си набутат техни хора по различните нива в министерствата и агенциите и сега яко ги захлебват с милиони. Ето така се източва тази страна дами и господа.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.