МОСВ с неверни данни за биосферните резервати

Ведомството не се справило с документи, защото били “обемисти и на английски”

Неверни данни и некомпетентност показали от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на днешното заседание на Обществения консултативен съвет към дирекцията на Национален парк “Рила”. Това разказаха пред “Труд” участници в срещата, на която бе прокарана идеята целият парк от 81 000 хектара да стане биосферен резерват. Ако планът бъде одобрен, НП “Рила” ще бъде забранен за всякаква човешка дейност - от дърводобив до бране на гъби и билки.

От МОСВ се опитали да убедят присъстващите, че у нас има 16 биосферни резервата, от които има само полза. Истината е, че тези места в момента са 4, като те дори още не са одобрени от ЮНЕСКО. Точно тази бройка внесе министерството в организацията преди 20 дни, за да бъде признат статутът на местата, след като 12 общини отказаха при тях да има от този вид територии.

По този въпрос наяве излезе и още един куриоз. Оказало се, че документацията по формулярите за ЮНЕСКО била “прекалено тежка и на английски” и затова е дадена за обработка на частната фондация “Биоразнообразие”, която имала опит в сферата. Тази НПО е автор на проекта НП “Рила” да стане биосферен резерват.

Експерти вече предупредиха, че ако това стане, поминъкът на хората в региона ще бъде унищожен и районът ще продължи да се обезлюдява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България