Москва заплаши да изгони US дипломати

Вашингтон отказва визи на наши служители, които трябва да заместят колегите си в САЩ, заяви говорителката на руското МВнР

„Вашингтон не само не отмени решението за въдворяването на нашите сътрудници, но и отказва да издаде визи на тези, които трябва да заминат на тяхно място“, заяви на редовен брифинг говорителката на руското МВнР Мария Захарова, която предупреди за аналогични мерки.

Миналия декември администрацията на Барак Обама обяви за персона нон грата 35 руски дипломати и конфискува две дипломатически вили край Ню Йорк и в щата Мериленд. Стъпката бе в отговор на приписвани на Русия хакерски атаки срещу американски институции.

„Не бихме искали да се стига до крайни мерки. Никога не бързаме с подобни неща, но паузата доста се проточи. Ако американските партньори не разбират от друго, ние имаме с какво да отговорим“, заплаши Захарова. Тя допълни, че Кремъл разчита на по-конструктивен подход в този въпрос след срещата на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хамбург миналата седмица.

Ден по-рано съветникът Тръмп Себастиан Горка обвърза разрешаването на проблема с напредъка в разрешаването на сирийския конфликт и призна, че се обмисля връщането на руската дипломатическа собственост. Той обаче посочи, че САЩ искат „сътрудничество“. „Знаете, че повече от 400 000 души бяха убити в Сирия, което е ужасяващо. Искаме актове на добра воля от страна на Кремъл с оглед на примирие. След това вероятно има шанс да стане това, което иска държавният секретар Рекс Тилърсън - подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва“, каза Горка пред Си Ен Ен.

Преди това група сенатори - републиканци и демократи, се обявиха категорично против връщането на вилите на руското МВнР.

Коментари

Задължително поле