Москва: Изтеглянето на САЩ от договора за ракетите е "опасна стъпка"

москва

Москва осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков определи действията на Тръмп като „много опасна стъпка“.

Сергей Рябков каза още, че ако Съединените щати продължат едностранно да напускат международните споразумения, Русия ще предприеме ответни мерки, включително от „военно-технически характер“. „Не искаме да стигаме дотам“, подчерта същевременно Рябков.

Руското министерство на външните работи ще поиска обяснения от съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън, който пристига тази вечер в Москва, информира БНР. Програмата му предвижда срещи с министъра на външните работи Сергей Лавров, със секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и с президентския помощник Юрий Ушаков.

Възможно е Болтън да разговаря и с президента Владимир Путин, намекна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва и Вашингтон отдавна се обвиняват взаимно в неизпълнение на Договора за ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън.

Коментари

Задължително поле