Москва: Ще направим всичко възможно спортистите ни да се състезават под руски флаг на Олимпиадата в Токио

Президентът на Руския олимпийски комитет заяви, че очаква местните спортисти да участват на олимпийските игри в Токио през 2020 година под националния флаг, независимо от четиригодишното наказание, наложено от Световната антидопингова агенция УАДА .

„Руският олимпийски комитет е пълноправен член на олимпийското движение. Следователно имаме всички причини да вярваме, че ще съставим отбор за Токио и ще направим всичко възможно този отбор да се състезава под руския трикольор“, каза президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков.

УАДА наложи четиригодишна забрана на Русия заради манипулиране на данни за допинг. От Агенцията обвиниха Москва във фалшифицирането на данни от Руската антидопингова лаборатория (РУСАДА), които бяха предадени на разследващите по-рано тази година. Русия заяви, че ще обжалва санкцията, като президентът на страната Владимир Путин реагира срещу наказанието, определяйки го за „политически мотивирано“.

Говорейки във вторник, Поздняков потвърди, че Руският олимпийски комитет ще подкрепи решението на своя надзорен борд, за да се пребори със забраната на УАДА. Миналата седмица от РУСАДА обявиха, че са „стигнали до решение да не приемат“ четиригодишната забрана.

Според санкциите, руските спортисти при мъжете и жените ще могат да се състезават на Игрите догодина и на зимните в Пекин през 2022 година, но само под неутрален флаг и ако докажат, че не са били част от това, което според УАДА е било държавно-спонсорирана система за допинг.за допинг.

Коментари

Задължително поле