Московски: В пълна координация сме с всички служби заради очаквания засилен трафик по празниците

Във връзка с предстоящите почивни дни и очакваният засилен трафик, сме в пълна координация с колегите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на брифинг в Министерския съвет.

„В навечерието на едни от най-светлите християнски празници призовавам гражданите да бъдат внимателни и отговорни на пътя, тъй като носят отговорност освен за себе си и за другите на пътя", заяви Московски.

Той посочи, че инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са проверили предприятията, извършващи превоз на пътници за степента на готовност за работа при зимни условия и мерките за опазване живота и здравето на пътниците. На превозвачите е обърнато внимание да засилят вътрешния контрол на техническата готовност за зимния сезон и изправността на превозните средства.

Министър Ивайло Московски каза още, че във всяка една от областите има осигурени дежурни екипи. Провеждат се ежедневни инструктажи на служителите, конкретно за почивните дни и празниците, както и за зимните условия, като е направен анализ на риска на конкретни места и пътни артерии, където се очаква по-динамичен трафик.

Инициирали сме законодателни изменения, които скоро ще станат факт, обяви министър Московски. По думите му, с тях ще бъде регламентирана дейността на автосервизите, както и внедряването на допълнителни мерки за сигурност при обществен превоз на пътници, сред които е и задължителното оборудване с обезопасителни колани на автобусите. "Надяваме се, че въвеждането на всички тези промени ще допринесе за по-сигурно и безопасно движение на пътя", заяви той.

Министър Московски обърна внимание на зачестилите инциденти с нерегламентирано преминаване на превозни средства през железопътни прелези, със задействана светлинна и звукова сигнализация и при спуснати бариери. Той отбеляза, че само през вчерашния ден има регистрирани два такива случая. „Влакът не може нито да завие, нито да спре“, допълни още Московски и призова всички да бъдат внимателни, да осъзнаят, че по този начин рискуват не само своя живот, но и на пътниците в превозното средство, като в повечето случаи това са техните семейства. Освен човешките жертви, подвижният състав на железниците търпи огромни щети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България