Ивайло Московски: Според постовия стрелочник влакът е връхлетял с голяма скорост в гарата в Хитрино

 

Имам неформална информация от постовия стрелочник, че при влизането е видял искри и че влакът връхлита с по-голяма скорост, заяви пред БТВ транспортният министър Ивайло Московски и отрече да е имало проблем по жп инфраструктурата.

Причините за тежкия инцидент все още не са потвърдени. Според непотвърдени становища остава версията за превишена скорост, а по думите на Московски ако има факти за умишлено причиняване това е чудовищно и граничи с тероризъм.

По повод операцията по обезопасяване на цистерните в центъра на Хитрино Московски посочи, че две цистерни имат пробив и постоянно се обливат.

„Имаше факелано горене, което изгасна през нощта. Много прецизно трябва да се работи, една вече се източни за около 2 часа и половина. Общо са 12 цистерни”, заяви той. Министърът даде пример с подобен взрив в Полша, където силата на удара е оставила 5 к. кратер.

48 часа няма да стигнат, посочи още той, тъй като цистерните трябва да бъдат изпразнени и прелети по специален метод. После трябва да се придвижат с тежка механизация, да се подменят талигите и да се сложат на качествен железен път и да бъдат изтеглени с локомотиви.

Московски добави, че между източванията на цистерните е имало възможност хората да влизат по домовете си и да се погрижат за животните си и да си вземат документи и лекарства.

 

 

Коментари

Задължително поле