Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

„Московско муле“ рита туристи по морето Масово в коктейл баровете ще се ползва овкусеният джин

Ретро напитки и карибска екзотика ще диктуват модата на коктейлите в жарките дни на лято 2018. Трендът зададоха водещи майстори от цялата страна по време на XXVIII Национален шампионат на Българската асоциация на барманите /БАБ/, който се проведе във Варна.

Край морето ще царуват коктейли “незабравки” като “Манхатън” и “Маргарита”, но старата класика ще бъде разнообразена с акценти – екзотични подправки, сироп от агаве, плодови кори и билки.

С нов прочит и амбицията да се превърне в летен хит в баровете ще се предлага измисленият в далечната 1919 г. от флорентинския граф Камило Негрони коктейл, кръстен на неговото име. Създаден на основата на “Американо”, този микс от равни дози кампари, сладък вермут и джин с лед ще се предлага обогатен с шафран, обясни председателят на БАБ и четирикратен рекордьор на Гинес Пенчо Пенчев.

“Овкусяването на традиционните коктейли е тенденция, която се налага от няколко години и благодарение на нея се раждат десетки интересни вариации на една и съща рецепта”, поясни Пенчев. Според него масово в коктейл баровете ще се ползва овкусеният джин. При водката обаче плодовите и шоколадови акценти вече са демоде, тъй като клиентите предпочитат чиста и филтрирана основа за коктейлите.

Най-таченият от познавачите, който се очертава и като най-оборотен за лятото, е “Московско муле”. Създаден в средата на XIX век, миксът от водка, строшен лед, фреш от лайм и джинджифилова бира или лимонада се сервира обичайно в ефектна охладена медна чаша.

Радост ще има и за феновете на екзотиката, тъй като популярните от няколко години в Европа карибски тики коктейли вече пробиват и в родните барове. Лонг дринковете се приготвят от ром, различни ликьори, плодови сиропи и сокове и се сервират в керамични чаши с ликовете на езически божества.

Истинските ценители, които трупат тен във Варна, могат да опитат и любимия на барман №1 цветен “Сингапур слинг” с джин, сок от ананас, гренадин, ликьор от череша и билки или коктейла – домакин “Морска столица”. Разхладителното питие от водка, кюрасо, ликьори от личи, праскова и ананас и фреш от лимон Пенчо Пенчев създаде по време на последния си рекорд за Гинес през 2014 г. Според него и това лято освен класиката край плажовете ще се предлагат и крафт коктейли, чиито съставки – ликьори, билки и др., барманите приготвят сами.

Продукцията на т. нар. домашняци е интересна, но понякога докарва адско главоболие, смятат привържениците на класическата школа. Те са твърдо против и наложилата се от години в големите морски курорти мода коктейли да се сервират в буркани и дори в кофи. Забъркват ги хора без елементарен опит, а евтината клиентела ги предпочита, въпреки че не е наясно какво има вътре. В Европа подобен феномен има само у нас и в испанския курорт Ибиза, категорични са топбармани. Според тях златната среда и това лято ще държат разхлаждащите шприцове – вино със сода или класическия аперол шприц с просеко.

След сезона висшата школа на България ще се представи на Световното първенство за бармани в Талин през октомври. Там сили с майстори от 73 страни ще мерят призьорите от Националния шампионат – Николай Панайотов от Варна в категория “Класика” и Иван Атанасов от София в атрактивната “Флеър”. БАБ ще изпрати свой представител и на младежкия бармански мондиал в Париж. Противно на всеобщата представа, че мъжете са по-чевръсти и изобретателни зад бара най-добра сред най-младите в бранша се оказа дама – Свилена Петрова от Добрич.

Рецепти:

Московско муле
30-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d1%83%d0%bb%d0%b5
30 мл водка
90 мл джинджифилова бира
30 мл сок от лайм
натрошен лед
Поднася се в медна чаша или в стъклена с дръжка.

Негрони
30-%d0%bd%d0%b5%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b8
30 мл кампари
30 мл сладък червен вермут
30 мл джин
Сервира се в чаша за уиски с лед и украса портокал.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.