Плащаме чрез мобилно приложение паркирането в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Икономистът проф. Димитър Иванов: 90% от икономиката ни се крепи на Гинки

Столетов, наший генерал, се яви на пощенска марка Солистите от Оркестъра за народна музика на БНР и Мистерията на българските гласове поздравиха гостите

Борисов в Брюксел: Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено (ВИДЕО)

Пускат асансьор за 350 000 лв. в шуменската болница Министерско лъскане на коридори преди водосвета

Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Петр Келнер купи „Теленор“ в България Компанията вече има един и същи собственик с Нова телевизия

Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Москов въвежда лечение с молитва

Снимка: Архив

Наближава време, когато за болничната и доболничната терапия на пациентите ще са нужни молитви, предупредиха директори на големи столични лечебници. Причината е в здравната политика на ресорния министър Петър Москов, която води до безпрецедентно увеличение на разходите за медикаменти за сметка на лечението в болници и ДКЦ.

Москов е сформирал работна група за проучване на разходите по клиничните пътеки с идеята изплащането на работните заплати на медиците да става целево, централизирано през неговото ведомство. Според министъра само 30% от парите за пътеки са реално нужни за лекарства/терапия. Останалите разходи не били ясни. Мениджъри на лечебници обаче са категорични, че и сега средствата за болниците не достигат, а въпросните 70% от стойността на клиничната пътека отиват за апаратура, заплати, разходи и дългове към различни доставчици, квалификация и др.

“Целта е отново да се върне системата “Семашко” (свръхприсъствие на държавата в здравния сектор – б.р.), коментираха медици пред “Труд”. Те са убедени, че увеличаването на разходите за медикаменти, както и закупуването им на нереално високи цени, на практика е източване на обществените пари за здраве. Така например НЗОК заплаща 100% от цената на препарат за хепатит С, договорен за 70 000 лева. Същият медикамент се използва в Египет и Индия, но цената му е 1200-1500 евро.

Предложение
Различни цени за едни и същи пътеки

Различни цени на клиничните пътеки в зависимост от вида на съответната болница обмисля да въведе Министерство на здравеопазването като мярка срещу растящите дългове на лечебниците. Те надхвърлят половин милиард лева. Сред най-големите длъжници в момента са пловдивската “Св. Георги”, столичната “Александровска” и варненската “Св. Марина”.
Същевременно с 16% са увеличени за първите шест месеца на годината разходите на НЗОК за онколекарства в сравнение със същия период на 2015-а, при това без промяна в броя на болните, начина и вида на лечение. Отделно миналата седмица НЗОК реши извън плануваното да задели 50 млн. лв. от резерва си отново за медикаменти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Много, ама много се краде от НЗОК, а управляващите знаят прекрасно това, но явно също цуцат, защото по друг начин не може да се обясни тяхното нежелание да се затворят пробойните.

  2. “Същият медикамент се използва в Египет и Индия, но цената му е 1200-1500 евро.” – да ноние сме в ес, така че моля не ривете…

  3. Farnacevticata e goliam biznes i mozhe da izprevari dori voenno promishlenia kompleks. Novite onko imunoterapii sa mnogo skapi i USA kompanii garzhat petentite. Razpolagat s mega financi i vlianie v politiceskia elit, znai ogromnen bakshish. Goliamo izkushenie za BG poltici!

  4. Филипе,лекарите са учили по 14 г. за да вземат по 2 специалности и да ни лекуват,затова имат право да карат лимузини със законно спечелени пари.Ти виж автопарка на мутрите с 8-ми клас!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.