Москов: От днес болниците задължително отчитат дейността си към НЗОК чрез пръстовия идентификатор

От днес приемът в болница ще става изцяло чрез системата за пръстова идентификация. Целта е по този начин да се реши проблема с фалшивите хоспитализации и медицински бележки.

"Различното от днес е, че болниците задължително вече отчитат дейността, която изпълняват към НЗОК през регистрация на идентификацията на присъствието на пациента", коментира пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов и добави: "Трябва да контролираме парите си“.

„До този момент над 300 000 здравно осигурени български граждани са се регистрирали в системата. Върху тях има най-много 100 отказа, което представлява 0,03% от всички, които са ползвали системата за болнична помощ", каза той.

Към момента всяка една българска болница в цялата дейност, по която се отчитат пациенти, се регистрира през електронната система.

Също днес тръгва и приложение, чрез което, ако вие сте регистрирани в системата си, ще бъдете уведомявани, ако някой някога претендира, че от ваше име трябва да настъпи здравноосигурително плащане, обясни здравният министър.

На сайта на НЗОК е публикуван телефонен номер, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса идентификация.

„Касата веднага ще прати проверка. До този момент НЗОК е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал беше за създадено напрежение заради лошата организация в болница в Бургас. Там има екипи на НЗОК и РЗИ. Болницата ще бъде принудена да направи необходимата организация, така че да не създава неудобство на хората“, каза още Петър Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България