Мотористи и медици дискутираха за донорството

Срещата се проведе във ВМА

В световният ден на донорството, мотористи от най - голямата мото организация у нас - София Райдърс и лекари се събраха във ВМА в София. Целта на инициативата е обществото да приеме дарителството на органи като начин да бъде спасен човешки живот. В срещата участва и началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, д-р Сибила Маринова, която е и координатор по донорство за Великотърновска област. Тя обясни колко е важно всеки от нас да може да направи информиран и съзнателен избор, ако се окаже в ситуация, в която трябва да реши дали да дари органите на свой близък изпаднал в мозъчна смърт.

Медиците припомнят, че при една донорска ситуация могат да бъдат спасени няколко човешки живота.

"В България рутинно се извършват трансплантации на черен дроб, бъбреци и сърце", съобщи доц. доктор Ивелин Такаров от ВМА.

Той е категоричен, че специалистите по трансплантация срещат подкрепата на обществото, а проблемите пред които се изправят често са организационни. В срещата участва и футболната легенда Джони Велинов, който живее втори живот, благодарение на трансплантация на черен дроб преди 11 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България