Мотористи даряват на деца от социални домове

В началото малчуганите се страхували от рева на машините, днес ги чакат с нетърпение

Мотористи организират благотворителна акция под наслов “Да дарим усмивка”. Вече половин година ездачите на мощни машини и приятели помагат на деца в неравностойно положение. Най-голямата свободна мото-организация “София Райдърс” посещава традиционно два пъти в месеца Дома за деца с увреждания във врачанския град Роман, както и в Бяла Слатина и Драгоман.

Аделина Панова е един от основните инициатори, занимаващ се най-вече с организационната част. Идеята им се ражда по време на абитуриентските балове през май месец. Тогава мотористите поемат 9 деца в неравностойно положение от 3 различни институции. Събират средства за костюми и изпращат децата с ескорт и коли, за да направят бала им незабравим.

Седмици след това Аделина попада на пост във фейсбук, написан от моториста д-р Асен Цеков. Той се сблъсква с реалността в дома в Роман и обстановкатата, в която живеят децата. Младият мъж публикува призив, в който подканя всеки да се включи с нещо в помощ на крайно нуждаещите се там. Сърцатите любители на адреналина прегръщат идеята и всеки месец раздават прегръдки в домовете.

Аделина разказва за едно от първите им дарения в Роман, а именно 2 климатика. Купуват ги, защото разбират за случай, в който децата са живели по време на зимата през януари без отопление при – 18 градуса заради проблеми с газа. Там в момента има 28 деца, на възраст между 3 и 20 години с различни заболявания. “Децата нямаха обувки, посрещнаха ни боси по джапанки. Сега имат много обувки”, разказват организаторите.

Мотористите споделят, че външният вид на сградата е в окаяно състояние. Засега са сменили външната врата, оборудвали са дома също и с три дивана и печки. Имат мащабни планове относно фасадата на сградата и покрива, който много тече. Реалисти са, че за това ще са им нужни доста средства, но няма да го подминат. При последното си посещение за по-малко от месец събират над 10 хиляди лева. При всяко гостуване са подготвени с много дрехи, играчки и бус пълен с храна.

В благотворителната инициатива са включени хранителни магазини, три магазина за дрехи и БЧК. Всички малчугани са подготвени за зимата с шапки, ръкавици, шалове, якета и чисто нови ботуши.

Аделина разказва пред “Труд”, че в началото децата са се страхували от рева на машините им, но днес вече ги чакат с нетърпение. Често организират за гостите си представления и винаги правят картички за тях, а разделите всеки път са все по-тежки.

От организацията правят и изненадващи посещения по домовете освен в Роман, така и в Бяла Слатина и Драгоман, където в момента има по 6 деца. “Целта ни е да видим дали наистина те са облечени добре, дали хладилниците им са пълни, защото ние преценяваме от посещение до посещение те да имат всички важни продукти, като млечни, меса, плодове и лакомства”, разказва Ади.

Най-често ходят в дома в Роман в края на месеца, защото тогава ако е имало рожденици правят общо парти, за да няма пренебрегнати деца. Сега ще ги посетят на 1 декември, когато ще се проведе Коледно празненство – с куклено представление, много фокуси и подаръци.

Миналият месец посещават и Кризисния център за деца, жертви на трафик и насилие в Драгоман. Отново носят дарения от хранителни продукти, консумативи, одеяла и дрехи и празнуват рождения ден на момченце, оставено в дома заедно с малката си сестричка. “Майката и бащата са номади, зарязали са ги в селскостопански двор и не ги търсят много. След шест месеца ще им се търси друг дом за настаняване или приемни семейства. Ние няма да ги оставим, ще продължим да се интересуваме, за да знаем дали са добре”, разказва Аделина.

Благотворителната кампания се разраства. “Става един прекрасен ангажимент – хората, знаят, че там някой ни чака. Няма нещо, което да ни спре да видим отново усмивките им. Те не са по-малко хора”. За в бъдеще подготвят занимания с любими неща за правене от децата. “В Роман има момче, което обича да меси баница, ще я направим заедно. Други обичат да рисуват или да моделират с пластилин. Децата ще са главни действащи лица”, казва Ади.

На 23 декември Софийски мотористи готвят и Коледно каране по улиците на столицата. Всички ще бъдат пременени в коледни костюми, а след това ще посетят домовете от семеен тип за деца, лишени от родителски грижи “Паисий Хилендарски” и “Софроний Врачански” в столичния квартал Люлин.

Помощ за хора

в нужда

Освен за децата по домовете, от благотворителната инициатива “Да дарим усмивка” в края на октомври събират за ден и половина сумата от 900 лв. за 38-годишен мъж от Бургас, който има нужда от трета операция заради заболяване на двустранна хидронефроза, изразяващо се в запушване на бъбреците с камъни. Преди два дни мотористите изпращат и багаж от кашон и половина адаптирано мляко и много памперси за бебе във Варна, което губи майка си по време на раждането. “Винаги където можем ще се включим и ще помагаме”, казва Аделина Панова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл