Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“

ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на проекта „Турски поток“

„Фолксваген“ готов да плати 80 млн. евро на клиентите си в Австралия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в Анкара (ВИДЕО)

Мегз и гаджето й с условни присъди за инсценираната кражба на мерцедеса й

Медицински университет-Варна прие над 1400 първокурсници Започна обучението на трети випуск военни лекари

Дворецът – Балчик събира творци от три континента на юбилеен арт форум „БезГраници“ Песни на редки езици ще звучат на плажната сцена

Изправят пред съда шофьор, прегазил катастрофирал човек на магистрала „Тракия“

Недоразумение довело до напрежението в „Спартак“ (Плевен)

Двама на съд за контрабанда на цигари

Каракачанов: Имаме готовност срещу бежански натиск от Турция

Турски актьори в списъка на световни красавци

Две деца пострадаха при катастрофи във Варненско

В Бургас учениците са с 403 повече от миналата година 171 деца са се завърнали от чужбина, най- много са от Германия

Как топмоделът Роми Стрийд се храни у дома си (ВИДЕО)

Моторите със срочна „Гражданска отговорност“ (обзор)

Срокът на полицата по-кратък от 1 година, но не по-малък от 30 дни

Собствениците на мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери ще може да сключват задължителната застраховка „Гражданска отговорност4 само за лятото. Депутатите приеха окончателно промените в Кодекса за застраховането, според които срокът на полицата може да е по-кратък от една година, но не по-малко от 30 дни.

Причина за законодателната промяна е влезлият в сила от началото на тази година регламент, според който всяко моторно превозно средство, което няма сключена застраховка „Гражданска отговорност“, трябваше да бъде автоматично спирано от движение.

Без дерегистрация от КАТ

Това условие ощети собствениците на т.нар. сезонни моторни средства, които бяха задължени да сключват годишна застраховка дори когато използват своето МПС само през летните месеци. Сега гласуваните поправки предвиждат след изтичането на срока на застраховката, моторните превозни средства да не бъдат дерегистрирани от КАТ. Законопроектът бе внесен от депутата от ГЕРБ Делян Добрев и реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров.

Припомняме – през миналата година рокери многократно протестираха срещу досегашното статукво да плащат годишна застраховка „Гражданска отговорност“, независимо че през есенно-зимния сезон голяма част от тях  не използват моторите си.

„По данни на МВР повече от 70% от моторите в България в момента са без платена „Гражданска отговорност“. С въвеждането на възможност да плащаш толкова, колкото ти трябва, покритието на застраховката ще се увеличи. Ако ти трябва застраховка само за 3 месеца, можеш да си направиш точно такава, което е въпрос на справедливост и избягване на прекомерни плащания от българските граждани“, коментира Мартин Димитров.

Според Петър Славов именно чувството за несправедливост е основна причина част от хората да нямат „Гражданска отговорност“.

Промени в Кодекса за застраховането ще влязат в сила три дни след обнародването в Държавен вестник и според запознати трябва да станат факт преди лятото на настоящата година. Експерти от застрахователния бранш обявиха пред „Труд“, че са скептични за новите правила. По думите им тепърва ще стане ясно коя компания какъв продукт ще предложи на пазара – застраховка за 1, 3 или 6 месеца, и на каква цена.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.