Мотошествие, парад на духови оркестри и тържествена церемония със заря имаше на Трети март в Сливен

„Трети март е символ на надеждите и въжделенията на цели поколения българи. Ден, в който се съединяват възрожденските идеали, борбата за национално просвещение, борбата за независима православна църква, борбата за национално освобождение и за свободна България. Удивително е как нашите предци успяват от развалините на разпадащата се Османска империя да изградят държавност, да изковат закони и правила, силна армия, национална икономика, висока култура, които неведнъж са учудвали света. За тези 141 години България е постигнала много. Ние, улисани в злободневното ежедневие, често забравяме, че няма друга такава държава в Европа, която толкова дълго време да е била отделена от европейския път на развитие. И въпреки това сега България е член на най-силния военен съюз в света, на най-богатата и свободна икономическа общност. И нека не забравяме завета на нашите предци, че свободата е не само териториално измерение, но също толкова важна е и свободата на личността и свободата на духа. Честит празник на всички българи!“, заяви кметът на Сливен Стефан Радев в словото си послучай националния празник. Трети март бе честван с официална церемония на площад "Хаджи Димитър", където сливенският владика Иоаникий отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджията. Имаше илюминации.

Празничният ден започна с литургия в катедралния храм "Свети Димитър". По-късно се проведе традиционната, 55-та поред, лекоатлетически щафета "Освободител" с участието на 19 отбора от различни училища в общината. Преди ритуала на площада, мотоклуб "Традиция" и приятели участваха в шестиве по булевардите на града, с развети национални знамена. Три духови орктестъра, от София, Поморие и Сливен, се включиха в парад, приключил с концерт пред сградата на общината.

Организатори на събитията за националния празник бяха община Сливен, Центърът за подготовка на специалисти, Сливенската митрополия, Центърът за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, Мотоклуб „Хайдути“, Регионалният клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България