Моу никога не е бил Клоп в Англия

Manchester United's Portuguese coach Jose Mourinho gestures during the UEFA Europa League football match between AS Saint-Etienne and Manchester United on February 22, 2017, at the Geoffroy Guichard stadium in Saint-Etienne, central France. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES

Ливърпул“ срещу „Манчестър Юнайтед“ - една непреходна битка в историята. Битката за Британия. Битката между двата най-успели и обичани отбори в английския футбол. Битка между два града, делящи ги 30 мили (48 км).

В събота по обяд „червените“ от „Анфийлд“ и „Олд Трафорд“ се срещата отново. С лош привкус в устата. „Ливърпул“ не може да стане шампион в ерата на Висшата лига. „Манчестър Юнайтед“ е все още далече от титлата, след като великият Алекс Фъргюсън сложи край на кариерата си.

Мачът е и пряк двубой между двама от най-актуалните треньори във футбола. „Юнайтед“ може да води със седем точки пред „Ливърпул“, но Жозе Моуриньо изостава в личната битка срещу Юрген Клоп. Треньорът на „дяволите“ е побеждавал само веднъж германеца, при това горчиво. Случи се в полуфинал на Шампионската лига през 2013 година - 2:0 за „Реал“ на „Сантяго Бернабеу“ срещу „Борусия“. Но преди това Клоп триумфира с 4:1 в Дортмунд. Три пъти двамата са се срещали в английския футбол. Клоп разгроми Моу с 3:1, когато португалецът водеше „Челси“. Миналата година дербито на „червените“ гиганти завърши два пъти без победител – 1:1 и 0:0.

Когато Клоп дойде в „Ливърпул“, обеща да донесе титлата най-много до четири сезона. Два вече завършиха без успех, а през този отборът му не изглежда конкурентноспособен на останалите акули в лигата. Клоп се прочу с отлична статистика в големите дербита и ужасяващо представяне срещу опашкарите. Процентът на германеца за спечелени точки в 111 мача е само 49,5 на сто. За този брой двубои Клоп е едва на девето място в историята на „Ливърпул“ по успеваемост.

Съботният двубой обаче ще онемее с нещо невиждано. Двете легенди Кени Далглиш и сър Алекс Фъргюсън заравят томахавката. След толкова много битки на треньорския пост на грандовете идолът на „Ливърпул“ покани шотландеца да седнат заедно. На преименуваната в петък вечер трибуна „Кени Далглиш“. Фъргюсън пък има подобна на „Олд Трафорд“. Шотландецът е приел поканата на Далглиш и ще дойде в компанията на друга легенда - сър Боби Чарлтън.

Две „черни перли“ ще отсъстват на „Анфийлд“. „Ливърпул“ е без най-добрия си голмайстор Садио Мане, а „Юнайтед“ няма да използва най-скъпия в историята си Пол Погба. И двамата са контузени. За „Ливърпул“ ударът изглежда по-болезнен. Мане не само вкарва, но пресира и отнема топки в атака. „Юнайтед“ пък страда, че освен Погба го няма и Маруан Фелайни.

Ливърпул“ е отборът, който най-често стреля към вратата на съперника през сезона – 136 пъти. Но трудно вкарва голове. „Манчестър Юнайтед“ пък е с най-добрата защита, допуснала само два гола. Миналият сезон на „Анфийлд“ Моуриньо „паркира автобуса“ и резултатът бе 0:0. Сега с Ромелу Лукаку напред и при слабата отбрана на съперника тактиката на Специалния би трябвало да е различна. Онова 0:0 от преди година помни негативен рекорд за „Юнайтед“ - едва 35 процента владеене на топката. Никога в историята на клуба не е имало толкова слабо постижение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят