Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Моше Алони: БПЦ е с най-голям шанс за Нобел

Моше Алони

Нашата православна църква се състезава с 318 кандидати за наградата за мир

На 25 май 2017 г. в Централния военен клуб (София) ще се проведе Международна конференция на тема:
“По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода.

Приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност – човешкия живот, при спасяването на българските евреи”.

Моше Алони и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит
Моше Алони и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

По този повод у нас пристига адвокат Моше Алони – бивш председател на адвокатската колегия в Тел-Авив и председател на Комисията за приятелски връзки с българските адвокати, един от вносителите на предложението за Нобелова награда за мир на БПЦ. Той е и съорганизатор на конференцията в София. На нейното откриване ще присъстват: Румен Радев – президент на Република България, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в Р България, Н. Пр. Димитър Михайлов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Израел, Мая Манолова, омбудсман на Република България.

– Г-н Алони, как възникна идеята за Нобеловата номинация за мир на Българската православна църква?

– Нашата църква е единствената религиозна формация в света, която защити евреите през Втората световна война. Важно е да се прочетат протоколите от заседанията на Светия синод от началото на 40-те години. Ето какво пише там: “Какво са ви направили евреите? Ние като църква не можем да стоим настрана и да не защитим тези онеправдани хора…” Израсъл съм в България – никой никога не ме е обидил, приятелите ми от детските години са ми все така близки, както някога. Дания получи Нобеловата награда за мир, защото тя е спасила около 850 евреи, прехвърляйки ги с параход в Швеция. А в България говорим за 48 хиляди спасени евреи! Ние се чувствахме българи, воювахме във войните наравно с тях, обичахме България. Развеждал съм моята съпруга из страната и съм ? показвал паметници на войници, които са паднали в Първата или Втората световна война. Сред тях винаги имаше имена на евреи.

– Как се отнасят днешните граждани на Израел към българските преселници?

– Помня преди години министърът на правосъдието Петър Корнажев дойде в Израел и беше изумен от любовта на хората към България. Той се срещна със Шимон Перес, който тогава му каза: “Да знаете, България е единствената страна в света, която има 48 000 посланици в Израел, защото всеки евреин е посланик на България.” Тук е популярен следният анекдот: “Ние, българските евреи, ходим с изкривено рамо. Защо ли? Когато ни срещне някой и ни попита откъде сме, ние отговаряме, че сме от България. Следва възторжено “Браво, браво, браво!” и силно потупване по рамото.”

– Вие ли лично направихте тази номинация?

– Не, разбира се, има си правила. Тази идея ми се върти в главата от много години, аз го предложих, когато станах председател на Комисията за приятелски връзки между адвокатурите на Израел и България. Подкрепиха ни депутати, министри, 8 професори от САЩ. Внесохме номинацията съвместно с ген. д-р Ефраим Снех и професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет. Изведнъж след нас една жена – депутат от Швеция, внесе и тя номинация, после се появи още една номинация. Така общо три номинации на Българската православна църква са вписани тази година в Нобеловия комитет. Дойде време за световен поклон към българските духовници.

– Какъв е отзвукът по света от номинацията?

– В Тел Авив получаваме стотици писма от целия свят, които подкрепят инициативата. Светът прегърна нашата идея!

– Кога ще се знае лауреатът?

– На 5 октомври. Номинирани са 318 кандидати, но най-голям шанс има Българската православна църква.

– Каква е идеята на тази конференция в София?

– В програмата на конференцията ще бъдат включени доклади, които обхващат мотивите за номинацията на Българската православна църква, за приноса на българските адвокати за отмяната на антисемитското законодателство, за “еврейския въпрос” в църковния печат и българското богословие през 40-те години на миналия век и др. За резонанса на нашата инициатива по света ще говори проф. Лиора Аса от университета в Хайфа. Ще се състои дискусия и приемане на меморандум в подкрепа на кандидатурата. През втория ден ще посетим Бачковския манастир “Успение Богородично” и ще се поклоним пред гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил Никога българските евреи няма да забравят, че на 9 март 1943 г., когато вече е композиран влакът на пловдивската гара, за да ги отведе към фашистките концлагери в Полша, митрополит Кирил изрича фразата: “Ако и един евреин тръгне с влака, аз ще легна на релсите!” Всяка година идвам в България и съвестта не ми дава покой, докато не поднеса цветя пред тленните останки на тези свети българи.

 

Нашият гост

Адвокат Моше Алони е роден в София и емигрира в Израел заедно с родителите, си през 1951 година.
Родителите му са родени също в България. Майката Солчи и бащата Йосиф са били учители в еврейското училище. По-късно баща му открива първото рекламно бюро в София, известно като “Бюро Селиктар”, което съществува до началото на 1951 година.

В Израел след завършване на средното си образование той се занимава с журналистика. Участва в известни издания като списание “Аолам азе” и военния вестник “Бамахане”. Работи една година в северната част на страната и създава връзки с тогавашния генерал Ицхак Рабин, по-късно министър-председател на Израел. Моше Алони създаде връзките със Софийската адвокатска колегия. Двете институции имат договор за побратимяване, подписан от адвокатите Николай Данев и Моше Алони. Българските адвокати Петър Корнажев, Еньо Комитов, Николай Данев, Филип Димитров и Траян Марковски и др. взеха участие в създаването на връзките с израелските си колеги.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.