Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Моше Алони: БПЦ е с най-голям шанс за Нобел

Нашата православна църква се състезава с 318 кандидати за наградата за мир

На 25 май 2017 г. в Централния военен клуб (София) ще се проведе Международна конференция на тема:
“По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода.

Приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. Ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност – човешкия живот, при спасяването на българските евреи”.

Моше Алони и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит
Моше Алони и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

По този повод у нас пристига адвокат Моше Алони – бивш председател на адвокатската колегия в Тел-Авив и председател на Комисията за приятелски връзки с българските адвокати, един от вносителите на предложението за Нобелова награда за мир на БПЦ. Той е и съорганизатор на конференцията в София. На нейното откриване ще присъстват: Румен Радев – президент на Република България, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в Р България, Н. Пр. Димитър Михайлов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Израел, Мая Манолова, омбудсман на Република България.

– Г-н Алони, как възникна идеята за Нобеловата номинация за мир на Българската православна църква?

– Нашата църква е единствената религиозна формация в света, която защити евреите през Втората световна война. Важно е да се прочетат протоколите от заседанията на Светия синод от началото на 40-те години. Ето какво пише там: “Какво са ви направили евреите? Ние като църква не можем да стоим настрана и да не защитим тези онеправдани хора…” Израсъл съм в България – никой никога не ме е обидил, приятелите ми от детските години са ми все така близки, както някога. Дания получи Нобеловата награда за мир, защото тя е спасила около 850 евреи, прехвърляйки ги с параход в Швеция. А в България говорим за 48 хиляди спасени евреи! Ние се чувствахме българи, воювахме във войните наравно с тях, обичахме България. Развеждал съм моята съпруга из страната и съм ? показвал паметници на войници, които са паднали в Първата или Втората световна война. Сред тях винаги имаше имена на евреи.

– Как се отнасят днешните граждани на Израел към българските преселници?

– Помня преди години министърът на правосъдието Петър Корнажев дойде в Израел и беше изумен от любовта на хората към България. Той се срещна със Шимон Перес, който тогава му каза: “Да знаете, България е единствената страна в света, която има 48 000 посланици в Израел, защото всеки евреин е посланик на България.” Тук е популярен следният анекдот: “Ние, българските евреи, ходим с изкривено рамо. Защо ли? Когато ни срещне някой и ни попита откъде сме, ние отговаряме, че сме от България. Следва възторжено “Браво, браво, браво!” и силно потупване по рамото.”

– Вие ли лично направихте тази номинация?

– Не, разбира се, има си правила. Тази идея ми се върти в главата от много години, аз го предложих, когато станах председател на Комисията за приятелски връзки между адвокатурите на Израел и България. Подкрепиха ни депутати, министри, 8 професори от САЩ. Внесохме номинацията съвместно с ген. д-р Ефраим Снех и професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет. Изведнъж след нас една жена – депутат от Швеция, внесе и тя номинация, после се появи още една номинация. Така общо три номинации на Българската православна църква са вписани тази година в Нобеловия комитет. Дойде време за световен поклон към българските духовници.

– Какъв е отзвукът по света от номинацията?

– В Тел Авив получаваме стотици писма от целия свят, които подкрепят инициативата. Светът прегърна нашата идея!

– Кога ще се знае лауреатът?

– На 5 октомври. Номинирани са 318 кандидати, но най-голям шанс има Българската православна църква.

– Каква е идеята на тази конференция в София?

– В програмата на конференцията ще бъдат включени доклади, които обхващат мотивите за номинацията на Българската православна църква, за приноса на българските адвокати за отмяната на антисемитското законодателство, за “еврейския въпрос” в църковния печат и българското богословие през 40-те години на миналия век и др. За резонанса на нашата инициатива по света ще говори проф. Лиора Аса от университета в Хайфа. Ще се състои дискусия и приемане на меморандум в подкрепа на кандидатурата. През втория ден ще посетим Бачковския манастир “Успение Богородично” и ще се поклоним пред гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил Никога българските евреи няма да забравят, че на 9 март 1943 г., когато вече е композиран влакът на пловдивската гара, за да ги отведе към фашистките концлагери в Полша, митрополит Кирил изрича фразата: “Ако и един евреин тръгне с влака, аз ще легна на релсите!” Всяка година идвам в България и съвестта не ми дава покой, докато не поднеса цветя пред тленните останки на тези свети българи.

 

Нашият гост

Адвокат Моше Алони е роден в София и емигрира в Израел заедно с родителите, си през 1951 година.
Родителите му са родени също в България. Майката Солчи и бащата Йосиф са били учители в еврейското училище. По-късно баща му открива първото рекламно бюро в София, известно като “Бюро Селиктар”, което съществува до началото на 1951 година.

В Израел след завършване на средното си образование той се занимава с журналистика. Участва в известни издания като списание “Аолам азе” и военния вестник “Бамахане”. Работи една година в северната част на страната и създава връзки с тогавашния генерал Ицхак Рабин, по-късно министър-председател на Израел. Моше Алони създаде връзките със Софийската адвокатска колегия. Двете институции имат договор за побратимяване, подписан от адвокатите Николай Данев и Моше Алони. Българските адвокати Петър Корнажев, Еньо Комитов, Николай Данев, Филип Димитров и Траян Марковски и др. взеха участие в създаването на връзките с израелските си колеги.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека не забравяме че лоботмията е отличена с Нобел също.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.