Мощи на светец от Америка ще закрилят Северозапада

Митрополитите на Аляска и Видинската епархия осветиха икона на свети Герман в Монтана

Митрополитът на Ситка и Аляска в САЩ Дейвид и Видинският митрополит Даниил осветиха в храма „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана икона на Свети Герман.

Свети Герман е живял от средата на ХVІІІ до 30-те години на ХІХ век и е покровител на православните вярващи в Аляска. Той е един от осемте монаси от Валаамския манастир, изпратени от руската църква и императрица Екатерина Велика на православна мисия в Аляска.

Още приживе е бил много почитан за неговите подвизи и чудеса, любовта му към хората и дейността му за просвещение във Вярата. Канонизиран е за светец през 1969 година от Руската задгранична църква, а през 1970 година и от Московската патриаршия.

Заедно с иконата на Свети Герман епископ Дейвид донесе във Видинската епархия и частици от мощите на светеца. „Свети Герман е първият православен и много почитан светец в САЩ. Той е чудотворец на цяла Америка. Голяма благословия е, че ще имаме неговото застъпничество за всички нас!” каза след службата митрополит Даниил. Десетки вярващи и граждани се поклониха пред иконата на светеца и се помолиха за здраве и спокойни дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България