Мощно земетресение от 5.2 по Рихтер разтърси румънската Вранча, усетено е и в България

Земетресение от 5.2 по скалата на Рихтер разтърси Румъния преди минути. Трусът е регистриран точно в 17:40 часа местно време (съвпада с българското) в сеизмичната зона Вранча в окръг Бузъу на 52 километра от град Брашов.

Епицентърът му е бил на 165 километра от България и на 385 километра от София, сочат данните на НИГГГ-БАН. 

"Усетих го доста осезаемо! До сега беше около 3-4, но днес ни напомни за себе си!", написа дама от Свищов под публикацията на новината на "Труд news" във "Фейсбук".

Земетресението е станало на дълбочина 137 километра, сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Само за 15 минути то е докладвано като усетено от 242 потребители на сайта volcanodiscovery.com.

Трусът е усетен в цялата страна, съобщава Digi24. Първоначално Националната изследователска и развойна служба Институт по физика на Земята на Румъния (INFP) обяви, че той е с магнитуд 5.5, по-късно го промени на 5.2, а в 18:30 часа актуализира на 5.4 по Рихтер. 

"На 16.09.2024 г., 17:40:21 (румънско време), значително земетресение се случи в сеизмичната зона на Вранча, Бузъу, с магнитуд ML 5,2, на дълбочина 140 km", съобщава Националната изследователска и развойна служба Институт по физика на Земята.

То е станало на 57 км северозападно от Бузъу, 58 км югоизточно от Сфънту-Георге, 61 км източно от Брашов, 64 км западно от Фокшани, 73 км североизточно от Плоещ. То е усетено и в България, Молдова и Украйна. Последния трус в сеизмичната зона Вранча стана в събота и беше с магнитуд 3.3 по Рихтер.

"Неотдавна имаше земетресение. Запазете спокойствие, може да последват вторични трусове. В момента извършваме оглед на терена за установяване на евентуални последствия. Обажданията на спешния номер 112 не се записват", написаха от пожарната служба ISU Bucureşti Ilfov във "Фейсбук".

До този момент няма постъпили сигнали на телефон 112, няма данни за нанесени материални щети и пострадали. Няколко земетресения с магнитуд над 4 по Рихтер са станали в Румъния през 2024 година. 

Моментът на земетресението е уловен от камера за видеонаблюдение в Бузъу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа